15-årig stjal fars bil til bandeskyderi

Der blev fundet krudtpartikler på den 15-åriges jakke, da politiet slog til ved en koordineret aktion mod de seks tiltalte i VHK-skyderi mod banden LTF

De to vinduer i AAB-bebyggelsen Blokhaven i Skovlunde, som har hovedrollen i den store nævningesag ved retten i Glostrup, hvor seks unge er tiltalt for forsøg på manddrab. I lejligheden til højre holdt LTF til i vinter og solgt hash ud ad vinduet. Det er anklagemyndighedens teori, at VHK tog fejl, da der blev affyret mindst syv skud mod vinduet til venstre, hvor en familiefar og hans barn lå og sov i det værelse, hvor et projektil gik gennem ruden.(Foto: Kenneth Meyer)
De to vinduer i AAB-bebyggelsen Blokhaven i Skovlunde, som har hovedrollen i den store nævningesag ved retten i Glostrup, hvor seks unge er tiltalt for forsøg på manddrab. I lejligheden til højre holdt LTF til i vinter og solgt hash ud ad vinduet. Det er anklagemyndighedens teori, at VHK tog fejl, da der blev affyret mindst syv skud mod vinduet til venstre, hvor en familiefar og hans barn lå og sov i det værelse, hvor et projektil gik gennem ruden.(Foto: Kenneth Meyer)

En 15-årig dreng, der går i 9. klasse, og to 16-årige er blandt de seks tiltalte i en nævningesag om drabsforsøg, hvor der blev affyret syv skud mod en sagesløs børnefamilies lejlighed i Blokhaven i Skovlunde.

Gerningsmændene troede, at de skød mod nabolejligheden, hvor et medlem af bandegrupperingen LTF (Loyal to Familia) boede.

Se også: Værebros Hårde Kerne for retten for drabsforsøg

Denne lejlighed blev samtidig brugt til hashsalg. Midt under bandekrigen var LTF rykket ind i lejligheden og holdt åben for hashsalget i tidsrummet mellem klokken 12 og 24.

Samtlige seks tiltalte nægter sig skyldige i forsøg på mandrab. Skyderiet skete den 3. marts klokken ca. 03.45 fra en gangsti ved Bybuen i Skovlunde, der fører ned til AAB-bebyggelsen Blokhaven.

Se også: 11 bandemedlemmer dømt i stor hash-sag

Tilhørerpladserne i retten i Glostrup var i dag fyldt med familiemedlemmer, forældre og værger til de tre unge tiltalte samt repræsentanter for de sociale myndigheder.

- Jeg elsker dig, vi ses i morgen, råbte moderen til den 15-årige, da den første af 10 retsdage i dag var slut.

En af de tiltalte, en 16-årig dreng, er så lille, at han kan forveksles med en dreng på 12-13 år. Men alle de seks tiltalte er enten medlemmer af bandegrupperingen VHK (Værebros Hårde Kerne) eller har tæt tilknytning til banden. De helt unge tiltalte er muligvis blevet brugt som en slags stik-i-rend drenge for de ældre bandemedlemmer, hvis der skulle gøres et beskidt arbejde.

Se også: Sageløs mands lejlighed ramt af skud

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at den ældste af de tiltalte, en 27-årig, kontaktede to af de øvrige tiltalte en 18-årig og 19-årig og pålagde dem at udføre skyderiet mod LTF-lejligheden med henblik på at dræbe, mens han selv lå hjemme og sov.

To af de yngste tiltalte, en 15-årig og en 16-årig stjal deres forældres biler, en mørk folkevogn med automatgear og en mørk Suzuki, og sammen kørte de fem personer efter anklagemyndighedens overbevisning til Blokhaven i Skovlunde.

112 - 10. mar. 2013 - kl. 08:09 Hashbanditter blandt børnefamilier skaber skræk og rædsel

Task Force Øst havde på daværende tidspunkt en intensiv efterforskning igang mod LTF og hashsalget i Blokhaven. Derfor var hash-lejligheden i nummer 16 intensivt videoovervåget fra flere sider. Det samme var parkeringspladsen, hvorfra der er en sti, der fører op til boligbebyggelsen.

De to anklagere i nævningesagen, Christian Schrøder og Sune Ploug Sørensen kunne derfor i dag afspille videosekvenser, hvor de to VHK-'bandebiler' klokken 03.40 første gang kører ind på parkeringspladsen mellem Bybuen og Blokhaven i Skovlunde.

Bilerne kører rundt og ud igen og kommer tre minutter efter tilbage til parkeringspladsen, viser videoklippene. Umiddelbart efter kører bilerne op på siden af hinanden, og der stiger en person ud af hver af bilerne og går hen på stien, der fører op til hash-lejligheden i Blokhaven.

112 - 14. mar. 2013 - kl. 09:24 Ny stor bande-aktion: 16 anholdte og maskinpistoler beslaglagt

Derfra blev der umiddelbart efter klokken 03.45 affyret ikke under syv skud mod lejligheden i nummer 14 i en afstand af ca. 30 meter, dokumenterede anklager Christian Schrøder.

Klokken 3.48 indløb de første anmeldelser til politiet fra beboere i området, som også havde set to mørke biler køre bort. Klokken 3.55 ankom den første politipatrulje og fik området afspærret. Der var syv anslagsmærker i murværket omkring viduet og et projektil var gået igennem vinduet, hvor familiefaderen og et barn lå og sov.

Næste dag blev det samme våben brugt ved et skyderi i Dildhaven ud for nummer 37 i Herlev. Her blev der affyret mindst seks skud.

Se også: 22 skydevåben beslaglagt på Vestegnen

Den 15-årige var den første, af de seks tiltalte, som i dag afgav forklaring i retten i Glostrup.

- Kender du noget til VHK?, spurgte anklager Sune Ploug Sørensen.

- Ja, jeg ved godt hvad det er.

- Hvad er det ? ville anklageren vide.

-En bande.

- Kender du nogen derfra?

- Nej, svarede den 15-årige.

Se også: Nyt skyderi i Høje Gladsaxe

Om aftenen den 2. marts var han hjemme, da han fik et opkald natten til den 3. marts klokken 00.15. Politiet havde også en efterforskning igang mod flere medlemmer af VHK på daværende tidpunkt, så derfor kunne anklagemyndigehden afspille de samtaler, som den 15-årige modtog og førte.

Den 19-årige ringede til den 15-årige og sagde :- Vi skal det dér, du ved godt. Okay?

Herefter førte den 15-årige en række samtaler.

- Vi kommer og henter dig brormand. Når vi henter dig, så snakker vi lidt. Okay, siger den 18-årige til den 15-årige.

Ifølge den 15-åriges forklaring i retten tog han sin fars bil. Herefter klappede den 15-årig i, og ville ikke udtale sig mere om de øvrige personer.

Han ønskede ikke at oplyse, hvem der sad ved siden af ham på forsædet i farmands bil.

- Jeg vil ikke fortælle om personerne, sagde han.

Se også: Bandefolk tiltalt - gemte våben på kirkegård

Ifølge den 15-årige kørte han og den anden bil, som en af de to 16-årige havde stjålet fra sin mor rundt først i Herlev og derefter over mod Blokhaven.

- Ham ved siden af mig sagde, at han skulle ordne noget, forklarede den 15-årige i retten.

Ifølge den 15-årige steg personen på passagersædet ud og gik op ad stien sammen med en person fra den anden bil.

De to personer kom løbende tilbage til bilen.

'Kør, kør', sagde han, da han satte sig ind.

Den 15-årige forklarede, at han hverken så et våben eller undrede sig særligt over, hvad der skete.

Se også: Uskyldig dreng nær dræbt i kugleregn

Anklager Sune Ploug Sørensen undrede sig derimod meget. Og gang på gang sagde han til den 15-årige:

'Hvis det var dig, der kørte bilen ?'

25 minutter efter skudepisoden viser videoovervågning ved et netcafe i Herlev den 15-årige komme op ad trappen til cafeen sammen med den 18-årige tiltalte i sagen.

Den 15-årige har lyse sko, lyse bukser og blå jakke på.

- Det havde den ene af de to personer, der skød på stien også, sagde anklager Sune Ploug Sørensen.

Det så man på videovervågningen fra Blokhaven.

Se også: Tre bandemedlemmer fængslet for én pistol

- Da du blev anholdt, var der 10 krudtpartikler på din blå jakke, har du nogen forklaring på det, spurgte anklageren.

- Nej.

- Har du nogensinde afskudt noget våben?

-Nej, sagde den 15-årige.

- Men det er din jakke? ville anklageren vide.

- Ja.

Anklageren dokumenterede herefer fra en banderapport udarbejdet af politiet, at den 15-årige fire gange er blevet antruffet af politiet sammen med personer med tilknytning til VHK.

Første gang juleaften, den 24. december. Dernæst den 17. januar i år, den 8. februar ved et større slagsmål i Herlev og og igen den 9. februar, hvor der var ballade ved en restaurant.

Nævningesagen fortsætter på fredag, hvor det er forsvarernes tur til at udspørge den 15-årige dreng.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere