Dobbelt-morder vil hjem til Danmark

En livstidsdømt dobbelt-morder, der blev prøveløsladt efter kun 13 års fængsel og udvist til Polen, vil hjem til Danmark. Han kræver nu, at udvisningen ophæves

Under et oprør i Vestre Fængsel tog Pavel Przenioslo en medfange som gidsel. Han gav op, da politiet hentede pizza til ham. /Foto: Kristian Linnemann)
Under et oprør i Vestre Fængsel tog Pavel Przenioslo en medfange som gidsel. Han gav op, da politiet hentede pizza til ham. /Foto: Kristian Linnemann)

En polsk dobbelt-morder, der for tre år siden blev løsladt fra sin dom på livsvarigt fængsel og udvist for bestandigt, vil hjem til Danmark igen.

Hele hans familie bor her, og han har en fire-årig søn med sin danske kæreste.

Derfor kræver Pavel Przenioslo, 35, der i 1997 begik to koldblodige drab og et drabsforsøg på en 18-årig gravid kvinde i Brøndby Strand, udvisningen ophævet.

Det sker ved et retsmøde i retten i Glostrup i næste uge, hvor anklagemyndigheden modsat kræver, at udvisningen af Pavel Przenioslo opretholdes, fordi han stadig udgør en reel trussel for den offentlige orden eller sikkerhed.

Se også: Dobbelt-morder: - Jeg er ingen psyko

En bestemmelse i udlændingelovens § 50 B sikrer, at Pavel Przenioslo som EU-borger har ret til at få vurderet, om udvisningen skal opretholdes.

Er ikke farlig mere
- Kriminalforsorgen har vurderet, at han ikke længere er farlig. Derfor er det ikke bydende nødvendigt, at udvisningen opretholdes af hensyn til sikkerheden. Det er kun et tilfælde, at han ikke er blevet dansk statsborger, og det har også betydning, at hans familie bor her og at han har en lille søn i danmark, siger hans advokat Henrik Dupont Jørgensen til Ekstra Bladet.

Pavel Przenioslos forældre, bror og 16-årige datter bor i Danmark foruden hans danske kæreste og parrets søn, der nu er fire et halvt år gammel.

Se også: Dobbelt-morder får 30 dages fængsel og udvisning

Den 18. juni 1999 blev han idømt livsvarigt fængsel ved Østre Landsret for dobbelt-drabet to år tidligere. I byretten var han sluppet med 16 års fængsel. Den 1. juli 2010 blev han prøveløsladt efter 13 år bag tremmer og udvist til Polen.

Han fik fem års prøvetid, og den teoretiske reststraf på livstidsdommen blev beregnet til godt 40.000 dage.

Kom retur til Danmark
Men godt et år efter udvisingen var han retur i Danmark, hvor politiets bandeenhed den 23. august 2011 anholdt ham på gaden i Tingbjerg. Han forklarede, at han blot var kørt til Københavns for at besøge sin kæreste og parrets lille søn. Efter udvisningen til Polen bosatte Pavel Przenioslo sig i Malmø, så han var tæt på familien i København.

I grundlovsforhøret, hvor han blev varetægtsfængslet for overtrædelse af udvisningen, kaldte han Danmark for et 'lorteland': - Jeg vil ikke have noget med Danmark at gøre. Få det overstået, så jeg kan komme væk fra det her lorteland, sagde han i Frederiksberg Ret,

Efter overtrædelsen af indrejseforbuddet forsøgte anklagemyndigheden at få polakken genindsat til afsoning af livstidsdommen. Men retten på Frederiksberg idømte ham blot 30 dages fængsel og en ny udvisning.

Efter den nye dom sagde Pavel Przenioslo til Ekstra Bladet: - Jeg vil ikke bo i Danmark. Men jeg vil søge myndighederne om lov til at besøge min søn og familie ved fødselsdage og højtider.

Nu forsøger dobbelt-morderen så alligevel at få permanent opholdstilladelse i Danmark, hvor han har boet, siden han var ni år.

Politiet kræver udvisning opretholdt
- Han har ikke begået noget kriminelt siden løsladelsen, og han har været her i rigtigt mange år, siger advokat Henrik Dupont Jørgensen.

Advokaturchef Peter Godsk, Københavns Vestegns politi, bekræfter overfor Ekstra Bladet, at anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om, at udvisningen skal stå ved magt, fordi polakken stadig udgør en trussel mod den offentlige orden og sikkerhed.

Se også: Dobbeltmorder: - Jeg ville besøge min søn

Så sent som i 2009, året før Pavel Przenioslo blev prøveløsladt, mente Kriminalforsorgen, at han stadig var farlig og nægtede derfor løsladelse. Året efter vendte Kriminalforsorgen på en tallerken og bevilgede alligevel prøveløsladelse.

Pavel Przenioslos advokat Henrik Dupont Jørgensen ønsker ikke at oplyse, om polakken stadig er bosat i Malmø.

Efter dommen i 2011 for overtrædelse af indrejseforbuddet sagde Pavel Przenioslo til Ekstra Bladet, at han har det meget dårligt med drabene, og at han er færdig med kriminalitet.

- Jeg ryger ikke, jeg drikker ikke, jeg tager ikke stoffer. Jeg tror på Gud, som jeg altid har gjort. Jeg har det dårligt med, hvad jeg gjorde. Men jeg kan ikke lave om på det, og jeg må komme videre med mit liv, sagde han og fortalte, at han havde fået arbejde som håndværker i Malmø.

Pavel Przenioslo blev udvist til Polen, men flyttede til Malmø tæt på sin kæreste og søn i København, hvor han blev anholdt året efter. På dette arkivfoto holder han en medfange i Vestre Fængsel som gidsel. <cutline_credit>(Foto: Kristian Linnemann)</cutline_credit> Vagthund Udvist dobbelt-morder kom retur Udvist dobbelt-morder kom retur

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere