Risikerer fængsel: Opbeverede farfars gamle riffel forkert

En arvet riffel kan koste en mand fire måneders fængsel, fordi den blev opbevaret uforsvarligt. Sagen er nået helt til Højesteret

En sosu-assistent fra København risikerer at skulle ruske tremmer i flere måneder på grund af sin farfars gamle krigsriffel.

For arvestykket er ikke blevet opbevaret i et sikkert skab, og den 43-årige mand havde ikke sørget for at få sin våbentilladelse.

Og derfor er sagen i anklagemyndighedens øjne alvorlig. Manden bør straffes med ubetinget fængsel i fire måneder, lød kravet, da sagen blev indledt i Højesteret torsdag.

- Riflen, der er funktionsduelig, blev opbevaret frit fremme og tilgængeligt i lejligheden, siger vicestatsadvokat Pernille Langermann-Nielsen.

- Selv om tiltalte ikke har anvendt den eller haft planer om det, har den udgjort en fare, hvis den kom i hænderne på en forkert person, tilføjer hun.

Brugt i 2. verdenskrig
Den 43-årige arvede riflen fra sin farfar, som var politimand og selv har lavet skæftet på våbnet. Den tyske repeterriffel har været brugt i Anden Verdenskrig og var 'tør og snavset', da politiet beslaglagde den.

Den tiltalte har været militærnægter og har aldrig selv affyret en pistol. I sin fritid synger han i et gospelkor, har fravalgt computeren og lever et stille og roligt liv. Derfor lægger forsvarer Lise Holten vægt på, at en fængselsstraf er ude af proportioner.

- Glemsomme arvinger skal ikke have frihedsstraf, hvis våbnet ikke er ladt eller med ammunition, siger hun og uddyber:

- Han arvede et våben og stillede det til side. Det er ikke ladt, der er ikke ammunition, der er ikke en kinamands chance for, at én kommer forbi og affyrer det. Det er ikke et våben i hans øjne, det er et klenodie.

'Jeg er ikke kriminel'
Sagen er ekstraordinært kommet til Højesteret, hvor de fem dommere skal tage stilling til, om våbenloven er overtrådt under 'skærpende omstændigheder'.

I første omgang blev han idømt 60 dages ubetinget fængsel af byretten, men den dom skærpede Østre Landsret til fire måneder.

- Jeg er ikke kriminel, siger han.

- Jeg ved godt, at jeg har begået en fejl. Det er slemt nok, hvis de konfiskerer mit arvestykke eller sender mig i fængsel. Men det giver også en plettet straffeattest, så jeg ikke kan få arbejde, og hvad skal jeg så leve af, spørger han.

Dommen bliver afsagt torsdag i næste uge.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere