Sygehuschef købte helikopter for stjålne skattepenge

En chef på Helsingør Sygehus og en direktør er dømt for millionbedrageri mod sygehuset. De købte en helikopter sammen

Fiktive fakturaer for millioner af kroner blev sendt til Helsingør Sygehus, og den tekniske chef på hospitalet sørgede for, at de blev betalt. (Foto: Kurt Hildebrandt)
Fiktive fakturaer for millioner af kroner blev sendt til Helsingør Sygehus, og den tekniske chef på hospitalet sørgede for, at de blev betalt. (Foto: Kurt Hildebrandt)

Chefen for den tekniske afdeling på Helsingør Sygehus Heine Lerke, 44, og direktør og entreprenør Niels Dahl, 50, hvis selskaber udførte bygge og vedligeholdesarbejder for sygehuset, begik i fællesskab organiseret bedrageri mod sygehuset for 4,7 millioner kr.

Det slog retten i Helsingør fast i dag, og idømte Heine Lerke og Niels Dahl hver tre års fængsel for at have lænset Region Hovedstaden, som driver sygehuset, for de mange penge.

De blev dømt til at betale erstatning på 4,7 millioner kr. til Region Hovedstaden. Samtidigt konfiskerede retten 544.695 kr. som var fortjenesten ved at sælge en helikopter, en Robinson 44 OY-HNI, som de to mænd havde købt sammen via et selskab, som de havde stiftet.

Pengene til helikopterkøbet kom fra millionsvindlen, der også betalte for, at Niels Dahl fik et helikopter-certifikat.

Stod på i årevis
Svindlen stod på gennem godt fire år, hvor Niels Dahl sørgede for, at der blev sendt fiktive fakturaer til regnskabsafdelingen på Helsingør Sygehus for arbejder, der ikke var udført. I andre tilfælde var der tale om overfakturering.

Som leder af Teknisk Afdeling på sygehuset sørgede Heine Lerke så for, at regningerne blev godkendt og betalt.

Nordsjællands politi havde rejst tiltale mod mændene for 20 forhold af bedrageri af særlig grov beskaffenhed, som de blev dømt for.

De dømte tog betænkningstid med hensyn til anke af dommen. De nægtede sig skyldige under retssagen og hævdede, at der var blevet udført andre arbejder for pengene, men disse 'andre' arbejder kunne ikke dokumenteres.

Anklageskriftet beskriver, at de to dømte har været meget kreative med at opfinde fiktive arbejder på Helsingør Sygehus.

Luftmåling var varm luft
For eksempel kostede det 36.000 kr. for levering af 'test og dokumentation af luftmåling i ventitalionsprojekt i patientbygningen'. Men arbejdet og regningen var som i de andre tilfælde blot varm luft.

Et af de større bedragerier omfattende fem fiktive fakturaer på samlet 1.542.000 kr. fra firmaet 'Andersen og Hebel Aps', hvor Niels Dahl var direktør, og som omfattede nedrivning og bortskaffelse af asbest. Arbejdet var ikke udført, men Heine Lerke godkendte fakturaerne og sendte dem til betaling, som Region Hovedstaden - og dermed skatteborgerne - tabte de 1,5 mio. kr.

Bedragerisagen mod Helsingør Sygehus blev afsløret, da politiet i København i 2011 efterforskede bedrageri mod danske topvirksomheder som Lundbeck, Novo Nordisk og Top Danmark, der blev svindlet med falske fakturaer fra underleverandører.

1 af 2 De to bedrageridømte stiftede et firma sammen, som købte en helikopter som denne en Robinson 44. Helikopteren er nu solgt, og retten har konfiskeret fortjenesten på godt en halv million kr. (PR FOTO)
2 af 2 Fiktive fakturaer for millioner af kroner blev sendt til Helsingør Sygehus, og den tekniske chef på hospitalet sørgede for, at de blev betalt. (Foto: Kurt Hildebrandt)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere