Han brændte uskyldig mand levende

24-årig englænder fik livstid for mord på handikappet, der blev anklaget for pædofili uden grund

Lee James i ofrets bolig to dage før mordet. (Polfoto)
Lee James i ofrets bolig to dage før mordet. (Polfoto)

Med en stor Budweiser i hånden, aggressiv og råbende blev 24-årige Lee James i juli videofilmet, da han trængte ind i en handikappet mands lejlighed og beskyldte ham for at være pædofil.

To dage senere gik James amok i endnu en brandert. Han slog den samme mand ned, slæbte ham ud på en græsplæne, overhældte ham med terpentin og satte ild til.

Se også: Uskyldig mand brændt levende som pædofil

Bag det bestialske drab på 44-årige psykisk udviklingshæmmede Bijan Ebrahimi lå fordomme og fremmedhad i en sag, som ryster hele Storbritannien.

 

Torsdag blev Lee James idømt livstid ved retten i Bristol. Det var ofret selv, der fotograferede den senere morder på video få dage før sin død.

Fik ingen hjælp
James skal ifølge britisk lov afsone mindst 18 år af straffen. En medskyldig, Stephen Norley, 25, fik fem år for at hjælpe med at slæbe den uskyldige mand ud på græsset foran et belastet socialt boligbyggeri i den engelske storby på grænsen til Wales.

Drabet på iranskfødte Bijan Ebrahimi er også en politiskandale. Ordensmagten i Bristol undlod at beskytte den svage medborger og anholdt ham endda kortvarigt. Det fik naboernes had til at flamme yderligere op.

Se også: Han blev brændt levende som pædofil

Fatale fotos
Ebrahimis havde to store interesser: Fotografering og at dyrke udendørs potteplanter foran sin beskyttede bolig.

Men lokale børn ødelagde planterne igen og igen. Som bevis tog han billeder af hærværket og fotograferede også forældre, som drak i det fri foran deres børn.

Det blev bemærket og førte til, at den 44-årige blev stemplet som pædofil i nabolaget.

11. juli trængte en ophidset Lee James ind i lejligheden med en øl i hånden.

- Han råbte ad Ebrahimi og forlangte fotograferingen stoppet, kameraet udleveret og billederne slettet, sagde anklageren Andrew Langdon i retten ifølge Guardian .

Pædo, pædo
Under optrinnet samlede en folkemængde sig. 'Pædo, pædo', lød råbene, inden politiet kom og tog Ebrahimi med som 'fredsforstyrrer' for øjnene af naboerne, skriver Sky News.

Han blev hurtigt sendt hjem, men anholdelsen bekræftede folk i, at der var noget om snakken.

To dage senere skete det nye angreb. Nu blev Ebrahimi slået ned, trampet i hovedet og til slut brændt levende.

Umiddelbart forinden havde han sendt en mail til politiet og fortalt, at han var utryg, men ingen reagerede.

Ufattelig smerte
Under retssagen erkendte Lee James det faktisk forløb. Tony Murphy, advokat for den dræbte mands familie, opsummerede ofrets lidelser.

- Han døde under ufattelig smerte, og der var tale om en hadforbrydelse, sagde advokaten.

I sine afsluttende bemærkninger kaldte sagens dommer Simon drabet 'en morderisk uretfærdighed'.

Bagefter fortalte Ebrahimis søster, Manizhah Moores, foran retten, at hendes bror længe var blevet forfulgt af naboerne på grund af sit udseende og sit handikap. Han kom til England fra Iran i 2001.

 

Seks betjente fra Bristol undersøges af det britiske politiklagenævn for deres rolle i sagen. Tre af dem er suspenderet.

Bystyret, som anbragte den handikappede i det belastede område, gennemfører også en undersøgelse. Bristols borgmester George Ferguson kalder det 'en helt usædvanlig forbrydelse', som ikke må sværte byens omdømme.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere