Ekspert: Dødstoget kørte tre gange for stærkt

Toget bragede ind i en kurve med en hastighed på 131 kilometer i timen - lokomotivføreren helt traumatiseret

New York-toget, der i weekenden væltede i en kurve, kørte næsten tre gange så hurtigt som anbefalet, oplyser efterforskere nu.

Togulykken kostede fire personer livet. 67 blev kvæstet. Og kun takket være et nærmest mirakel røg togvognene ikke ned i Hudson floden.

I så fald ville dødstallet have været langt højere, fordi folk ville være druknet i de vogne, som de var spærret ind i. Der var mellem 100 og 150 personer med toget.

Allerede i minutterne efter den dramatiske ulykke kom de første meldinger fra folk i toget, at det havde kørt langt hurtigere end det plejede i kurven ved Bronx.

Måske defekte bremser
Meget tyder nu på, at toget toget bragede gennem kurven med en hastighed på 131 kilometer i timen, hvor hastigheden burde have været 40 kmt. ind i en kurve, fortæller Earl Weener fra National Transportation Safety Board.

Samtidig har efterforskere fundet ud af, at togets fører kan have haft svært ved at kontrollere hastigheden på grund af tekniske fejl. Og at bremsen samtidig kan have været defekt.

- Vores efterforskere vil nøje gennemgå alle oplysninger om, hvordan bremserne fungerede på turen, siger Earl Weener.

- På dette tidspunkt er vi ikke klar over, at der skulle have været problemer eller uregelmæssigheder med bremsen, fortsætter han.

Vogne væltede
Ulykken indtraf omkring klokken 7.20 søndag morgen lokal tid. Toget var på vej fra byen Poughkeepsie til den store banegård Grand Central Station på Manhattan.

Syv af togets vogne afsporede lige før stationen Spuyten Duyvil i bydelen Bronx. To af vognene væltede om på siden, mens den forreste vogn standsede kun få centimeter fra at havne i vandet i Hudsonfloden.

Guvernør i New York Andrew Cuomo pegede mandag også på for høj hastighed som årsag til ulykken. Samtidig var der en lumsk kurve på ruten.

- Jeg tror, at det vil vise sig, at det mest af alt handlede om fart og om operatørens håndtering af toget på tidspunktet, siger han.

Helt traumatiseret
Lokoføreren, William Rockefeller, er i følge lederen af hans fagforening, Anthony Bottalico, fuldstændig traumatiseret efter ulykken.

Den 46-årige lokofører samarbejder fuldt ud med havarieksperterne.

- Han er en fornuftig mand med en uplettet fortid, så vidt jeg forstår det. Rockefeller er samvittighedsfuld og kompetent, fastslår fagforeningschefen ifølge AP.

Lokoførerens hjem er blevet belejret af journalister og han og familien beskyttes af politiet, som har meddelt, at alle der nærmer sig huset vil blive anholdt.