Ægtepar dømt: Snød dement 90-årig

Et ældre ægtepar er dømt for at snyde en dement 90-årig nabo for godt 2,2 millioner kroner

Ægteparret skal betale  2,2 millioner i erstatning til den demente 90-årige, ifølge dommen. (Modelfoto: Alexis Christiaen)
Ægteparret skal betale 2,2 millioner i erstatning til den demente 90-årige, ifølge dommen. (Modelfoto: Alexis Christiaen)

Det var ikke næstekærlighed, men ren svindel, da et ældre ægtepar, han 75, hun 72, i årevis tog sig pænt af en 90-årig dement nabo i andelsforeningen på Nørrebro i København.

De tog hende med i kirke, købte ind for hende og serverede middage. Stegt lever var den 90-åriges livret.

Men det tidligere slagtermesterpar havde skumle bagtanker med venligheden, har Københavns Byret netop slået fast. Parret fik adgang til den 90-åriges tre bankkonti i Nordea og Danske Bank, som de lænsede for godt 2,2 millioner kr.

Parret fik også kvinden til at ældre sit testamente, så parrets datter blev hendes enearving.

Se også: Ældre ægtepar i retten: Anklaget for at fuske millioner fra senil kvinde

Svindlen kostede i dag parret fængselsstraffe, som dog blev gjort betingede, angiveligt på grund af deres høje alder.

Skal betale millionerstatning
Den 75-årige mand fik halvandet års betinget fængsel med en prøvetid på to år, og hans 72-årige hustru fik et års betinget fængsel. De fik hver konfiskeret 1.114.000 kr., og de skal inden to uger betale en erstatning til offeret på 2.228.200 kr.

Det samlede beløb som ægteparret hævede var på 2,8 millioner kr. men efterfølgende har de betalt en del tilbage, så ES´s tab er beregnet til de godt 2,2 mio. kr.

Dommen blev afsagt uden, at der blev holdt retsmøde, så det er uvist om parret vil anke. Under alle omstændigheder har de to ugers betænkningstid.

Ved dommen konfiskerede retten også de testamenter, som de havde fået den 90-årige ES, der lider af Alzheimers, til at skrive under på, og som lå i parrets lejlighed.

Se også: Tiltale: Pensionistpar snød dement 90-årig for millioner

Ægteparret nægtede sig skyldige, og forklarede, at de fik fuldmagt til hendes konti, fordi de hjalp hende med daglige gøremål.

- Jeg handlede ind for hende, tog hende med i kirke og min kone har smurt smørrebrød til hende de sidste 10 år, forklarede den 75-årige under retssagen.

Serverede stegt lever
Ægteparret har boet i den samme andelsforening på Nørrebro i 25 år. De arbejdede tidligere i en slagterforretning, og serverede måltider for de ældre i ejendommen. Derfor lærte de for cirka 20 år siden den nu 90-årige kvinde at kende.

- Hun kom ofte til middag hos os, hvor hun fik stegt lever, som er hendes livret, forklarede den 75-årige.

Ifølge anklageskriftet hævede parret fra juli 2010 og til november 2012 samt 1.092.393 kr. fra ES´s konti i Danske Bank og Nordea, som de havde fuldmagt til.

I maj 2012 udnyttede parret den senile og ensomme dame til at få hendes tilladelse til køb af en andelslejlighed til to millioner kr. De fik hævet samlet godt 1,7 mio. kr. på hendes konti til køb af lejligheden.

Ændrede testamente flere gange
Men parret havde, ifølge dommen, også planer om at lænse den 90-årige efter hendes død. Tre gange fik de ændret hendes testamente, så deres datter - som den 90-årige knapt kendte - blev enearving. Formelt gælder testamentet stadigvæk, fordi et notartestamente ikke blot kan konfiskeres.

Den 90-årige har ingen livsarvinger, men hendes almindelige arvinger kan dog med dommen i hånden til sin tid bestride testamentets gyldighed i skifteretten. Den 90-årige bor nu på plejehjem og har fået en værge.

Anklager Susanne Bitsch havde påstået ægteparret idømt hver to et halvt års ubetinget fængsel.

Politiet har et større beløb beslaglagt, som efter dommen kan udbetales til den 90-årige, blandt andet fortjenesten ved salget af parrets andelslejlighed, og et stort kontant beløb, der blev fundet skjult i en rullepølsepresse i parrets lejlighed.