Mistænkt CPR-hacker varetægtsfængslet i tre uger

Retten på Frederiksberg har besluttet at varetægtsfængsle den svenske hacker, der er mistænkt for at at stå bag et historisk hackerangreb i Danmark, frem til 18. december 2013

Ved du noget? Send os dit tip i en mail til 1224@eb.dk eller på en sms til 1224 (alm. sms-takst)

Retten på Frederiksberg har besluttede torsdag bag lukkede døre, at den 29-årige svenske superhacker, Gottfrid Svartholm Warg, skal sidde varetægtsfængslet de næste tre uger.

Gottfrid Svartholm Wargs forsvarer kærede afgørelsen til Landsretten med det samme.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Se også: Mistænkt CPR-hacker for retten: Nægter sig skyldig

Gottfrid Svartholm Warg alias anakata blev tidligere i dag fremstillet i grundlovsforhør, fordi han er mistænkt for at have begået elektronisk indbrud i it-virksomheden CSC Danmark A/S i Valby.

Under indbruddet tiltvang superhackeren sig angiveligt adgang til politiets kørekortregister, millioner af danske CPR-numre, hemmelige oplysninger fra Schengen-registrene samt 10.000 tjenestemænds passwords og e-mails.

Se også: Mistænkt for kæmpe cpr-hack: Nu kommer han bag danske tremmer

Frygt for flugt
Hos Københavns Politi er senioranklager Maria Cingari tilfreds med byrettens afgørelse. Fængslingen er ifølge senioranklageren med til at sikre, at politiet uhindret kan efterforske det, der allerede er udnævnt som et af største hackerangreb i danmarkshistorien.

- Der er en omfattende efterforskning i gang, og det er vigtigt, at politiet får mulighed for at gennemføre forskellige efterforskningsskridt, uden at den sigtede eller andre involverede i sagen kan lægge os hindringer i vejen, lyder det fra Maria Cingari i pressemeddelelsen.

Se også: Mistænkt svensk cpr-hacker: Politiets sag er tynd

I pressemeddelelsen hedder det videre, at Gottfrid Svartholm Warg er blevet varetægtetsfængslet på grund af en begrundet mistanke om, at han har gjort sig skyldig i hackerangrebet.

Retten vurderede samtidig, at Gottfrid Svartholm Warg, hvis han ikke blev fængslet, ville flygte og forsøge at hindre politiets efterforskning. Før grundlovsforhøret begærede anklageren, at forhøret skulle afvikles bag lukkede døre, 'da der muligvis er flere gerningsmænd på fri fod'.

Et elektronisk geni
Gottfrid Svartholm Warg bliver fra flere sider betegnet som et computergeni af dimensioner. Hans speciale er kryptering, og hans tyngde i hackermiljøet understreges af, at han jævnligt støttes af aktivisten Julian Assange, som står bag WikiLeaks.

Superhackeren er desuden en af grundlæggerne bag hjemmesiden The Pirate Bay, som er et såkaldt bittorent-indeks, hvor brugerne kan finde links til blandt andet ophavsretsligt beskyttet materiale, men også til fuldt ud lovlige filer.

 

Se også: Mistænkt cpr-hacker skal nu udleveres fra Sverige

Før myndighederne forsøgte at lukke The Pirate Bay, flyttede Gottfrid Svartholm Warg til Cambodja, hvor han i august 2012 blev anholdt af cambodjansk politi og sendt tilbage til Sverige.

Gottfrid Svartholm Warg, der for nyligt blev idømt et års fængsel for hackerrelaterede forbrydelser, blev i går udleveret fra Sverige til Danmark. Her blev han kl. 14.50 anholdt i Københavns Lufthavn på grund af den rolle, han angiveligt har spillet i hackerangrebet på CSC.

Københavns Politi oplyser, at også en dansk mand er fængslet i sagen.

1 af 2 Gottfrid Svartholm Warg i retssalen i Stockholm (Foto: AP)
2 af 2 
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere