Mesterinstruktør risikerer milliardbøde: Har for mange børn

Den kinesiske instruktør Zhang Yimou har tjent kassen på sine film, men nu risikerer han at skulle aflevere en ordentlig humpel af formuen til de kinesiske myndigheder på grund af, at han har for mange børn

Zhang Yimou har tjent kassen på sine film. Her ses en scene fra filmen 'House of Flying Daggers', der blev en verdenssucces tilbage i 2004. Nu risikerer han dog en kæmpebøde, fordi han har for mange børn. (Foto: AP/POLFOTO).
Zhang Yimou har tjent kassen på sine film. Her ses en scene fra filmen 'House of Flying Daggers', der blev en verdenssucces tilbage i 2004. Nu risikerer han dog en kæmpebøde, fordi han har for mange børn. (Foto: AP/POLFOTO).

Børn er en velsignelse for de fleste familier, men for den prisvindende filminstruktør Zhang Yimou kan det også blive en særdeles bekostelig affære.

Han indrømmer at have produceret tre af slagsen, og det er ulovligt, når man bor i Kina.

Se også: Der er noget råddent i Kina Der er noget råddent i Kina

Risikerer økonomisk lussing
Derfor risikerer han at få en kæmpe økonomisk næse af de kinesiske myndigheder.

Bøden rygtes at være helt oppe på svimlende en milliard kinesiske Yuan.

Det svarer til 900 mio. danske kroner.

Se også: Verdens dyreste kampscener Verdens dyreste kampscener

Instruktøren, der er kendt for 'Hero' og 'House of Flying Daggers' har offentligt undskyldt for sit grove lovbrud.

- Jeg vil undskylde for de negative konsekvenser, som mine handlinger har haft, skal den 61-årige instruktør ifølge The Guardian have skrevet i en pressemeddelse.

De rige ser stort på loven
Men undskyldningen er altså ikke nok for den gruppe af advokater, der står bag anklagen mod Zhang Yimou.

Noget tyder på, at de vil sætte et eksempel med Yimous sag.

- Det er et seriøst problem i Kina, at velhavende mennesker får mere end ét barn, siger Guo Chengxi ifølge Daily Mail, der mener, at de rige ser stort på lovgivningen.

- De rige er blevet mere og mere løsslupne i forhold til etbarnspolitikken. Bare fordi de er rige nok til at betale bøden. Det er ikke fair overfor de fattige, siger en af de andre advokater.

Kinas befolkningspolitik har, siden den blev indført i 1949, været genstand for stor diskussion, og nu i 2013 begynder myndighederne at lempe på lovgivningen, så familier i visse tilfælde må få mere end et barn, men det er altså stadig ulovligt at få tre børn som Zhang Yimou.