Far tiltalt for mishandling: Min søn bør have en diagnose

En 47-årig fynbo afviser årelang mishandling og vanrøgt af tre børn

Tre søskende har fortalt om vold og mishandling i et hjem på Fyn. Både faren og hans samlever nægter sig skyldige. (Arkivfoto: Jesper Stormly Hansen)
Tre søskende har fortalt om vold og mishandling i et hjem på Fyn. Både faren og hans samlever nægter sig skyldige. (Arkivfoto: Jesper Stormly Hansen)

Vold, lugning af brændenælder i mørke og frihedsberøvelse var ifølge anklagemyndigheden hverdag i en fynsk familie gennem syv år.

I dag i retten i Svendborg sidder børnenes 47-årige far og mandens nuværende 49-årige samlever tiltalt for vold og vanrøgt mod børnene, der i dag er 13, 16 og 22 år.

Den 49-årige samlever, som ikke er biologisk mor til nogen af børnene, er kun tiltalt for forhold overfor den 13-årige dreng.

Den tiltalte er kun biologisk far til den yngste dreng, men har været en del af opvæksten hos de to ældste, da han var kæreste med deres mor.

De nægter sig skyldige.

De tiltaltes terror stod ifølge tiltalen på fra august 1998 til marts 2005, men politiet kom først ind i sagen sidste år, da familiens yngste søn fortalte om mishandlingen på sin skole.

Se også: Anklage: Tvang pige til at luge brændenælder i mørke

Drengen fortalte, at han gennem 14 måneder var udsat for vold fra den 47-årige, som slog ham med flade eller knytnæver, 'knipsede' ham på ørerne og hænderne med 'smølfespark', truede med at piske ham og slog ham med en sko.

Kvinden deltog ved adskillige gange at spærre drengen inde i stuearrest på det kolde værelse, og hun nev ham i armene og vred huden om.

Desuden er kvinden tiltalt for en dag i marts sidste år at have skrubbet drengen hårdt på venstre hånd med en skuresvamp, så det blødte og der kom sår.

Et af sagens få konkrete beviser er et billede af drengens hånd efter episoden med skuresvampen.

Billedet viser en rød plet på hånden, men begge de tiltalte afviser, at hånden så sådan ud efter episoden.

- Han havde tegnet noget kuglepen på hånden, og da han er allergisk overfor noget farvestof, skyndte vi at fjerne det, fortalte faren.

Under dagens retsmøde sidder de begge roligt og fortæller om en hverdag, der bar præg af utilpassede børn i et kaotisk familieforhold, der også involverer børnenes biologiske mor.

Den tiltalte mand er stor og bredskuldret mand, som kan virke hård i sin fremtoning, mens den 49-årige kvinde er lille og rolig.

- Jeg har aldrig slået mine børn. Aldrig, sagde den tiltalte mand, som også stiller sig uforstående overfor anklagerne.

- Jeg ved ikke, hvorfor de siger det. Det er muligvis noget der er sket efter skilsmissen fra min ekskone. Hun har et hidsigt temperament, og der har været konflikter med børnene, fortalte den tiltalte BR.

BR's nuværende samlever afviser også kategorisk anklagerne.

Hun beskriver den yngste søn som meget adfærdsvanskelig, da han gentagne gange har været voldelig overfor hende og sagt, at han håber, hun flytter fra dem.

- Jeg har måske taget fat i hans arm, når han var voldelig, men jeg har aldrig slået ham fortæller den lille 49-årige kvinde med rolig stemme.

Flere anklager sidste år
Sagen mod BR og MS var oprindeligt berammet i efteråret 2012 og omhandlede kun forholdene omkring den yngste søn, men pludselig begyndte drengens ældre søskende at fortælle om vold og vanrøgt i deres opvækst.

Flere gange skal den 47-årige mand have forsøgt at få den dengang otte-årige datter til at røre hans lem, men det nægtede pigen. Derfor er han tiltalt for forsøg på andet seksuelt forhold.

- Hun har måske set mig gå i bad, men det er kun min kone, der har rørt mig, siger faren.

Anklageskriftet rummer en lang række grove overgreb, som børnene har fortalt politiet om:

En pige blev tvunget til at luge høje brændenælder i haven i mørke, så hun blev forbrændt på store dele af kroppen.

- Det passer ikke. Og det var heller ikke nødvendigt, da vores geder ordnede det. Resten tog jeg med traktoren, fortalte manden under dagens retsmøde.

Et andet forhold omhandler et af børnene, der blev skyllet under koldt vand i et badekar og fik slået hovedet i kanten, så hagen flækkede.

Et barn er ifølge anklageskriftet også blev snittet i foden med kniv.

To af børnene blev tvunget til at kysse den 47-åriges tæer, mens de skulle sige, at han var Gud.

- Jeg ville aldrig sammenligned mig med Vorherre, sagde faren.

Et barn fik ifølge anklageskriftet også presset en steakkniv mod fingrene, så det blødte.

En søn blev skyllet under koldt vand, når han tissede i bukserne, fik nægtet at skifte ble så hans numse blev rød og blødte, og han blev som straf flere gange spærret inde på et mørkt og koldt loft.

To af børnene blev nærmest tvangsfodret, så de var tæt på at kaste op.

Anklageskriftet beskriver, at alle tre børn gentagne gange blev slået på kroppen og i ansigtet med flad og knyttet hånd og slået i numsen blandt andet med et viskestykke. De blev straffet med tæsk, hvis de tissede i sengen eller i bukserne og blev tvunget til at gå rundt i deres våde underbukser i timevis.

Børnene blev, ifølge tiltalen, også truet med tæsk, hvis de fortalte fremmede om forholdene i familien.

På trods af sagen bor den yngste af børnene stadig hjemme hos de tiltalte. Han har tidligere modtaget psykologhjælp, og hele familien har fået rådgivning til at håndtere den 13-årige dreng.

Han flyttede ind hos de tiltalte og kvindens to sønner fra et tidligere forhold, da faren fik forældremyndigheden over drengen i 2011

Han har ifølge forsvarer Susanne Bundgaard Møller gennemgået en psykologisk og social undersøgelse og her fremgår det, at han er adfærdsvanskelig.

- Jeg har altid ment, at han burde få en diagnose, men det er desværre ikke sket, sagde faren.

Retssagen fortsætter tirsdag eftermiddag med afhøringer af de to ældste børn og den tiltaltes ekskone. Afhøringen af datteren sker for lukkede døre. Der ventes at falde dom på torsdag.