Auditør undersøger behandling af værnepligtige

Anonymt brev giver anledning til mistanke om strafbar behandling af værnepligtige hos Gardehusarerne fra 2012

Forsvarets auditørkorps undersøger en påstand om strafbar behandling af værnepligtige ved Gardehusarregimentets Hesteskadron i værnepligtsperioden fra februar 2012.

Hærens Operative Kommando, HOK, har modtaget et anonymt brev fra en angiveligt tidligere værnepligtig ved Gardehusarregimentets Hesteskadron.

Sagen er overdraget til Forsvarets Auditørkorps, der skal afgøre, om der er hold i anklagerne og stå for den videre sagsbehandling.

- Vi har iværksat en undersøgelse, hvor vi tager fat i relevante personer, som vil være en lang række personer fra det pågældende eskadron, siger fungerende auditør Kristian Kirk til Ritzau.

Brevet beskriver flere eksempler på uacceptabel behandling af de værnepligtige gennem værnepligtsperioden, der startede i februar 2012.

- De handlinger, der er beskrevet i brevet, er i flere tilfælde ulovlige og i alle tilfælde uacceptable og ikke i tråd med, hvordan man i hæren behandler sine medarbejdere, skriver HOK i en pressemeddelelse.

- Personer, der behandler folk uacceptabelt, har ikke nogen plads i hæren, lyder det.

Hærens Operative Kommando fastslår, at man arbejder for, at hæren skal være en arbejdsplads, hvor der er plads til mangfoldighed, og hvor de ansatte behandles ordentligt. Sager om dårlig mandskabsbehandling tages derfor meget alvorligt.

Tilbage i 2000 blev vordende husarer på Gardehusarregimentets kaserne i Næstved udsat for et ritual, hvor de værnepligtige skulle flytte et ton hestemøg med hænderne.

Chefen for Hærens Operative Kommando (HOK), generalmajor Jesper Helsø, gav efterfølgende de ansvarlige chefer ordre om øjeblikkeligt at sætte en stopper for "denne uværdige måde at behandle personellet på".

Ekstra Bladet rapporterede dengang, at to biler med tændte lygter blev parkeret tæt på møgbunken, hvorefter rekrutterne i aftenmørket med hænderne fulde af hestemøg blev beordret til at løbe frem og tilbage mellem møgbunken og møddingen.