Politiet stormer rådhuset i Kijev

Demonstranter sprøjter med vand mod politiet fra brandhaner på Kijevs rådhus, der er besat af 200 aktivister

(FOTO: AP)
(FOTO: AP)

Politi i kampuniformer har onsdag morgen stormet rådhuset i den ukrainske hovedstad, Kijev, for at tvinge demonstranter ud af den besatte bygning, siger kilder i oppositionen.

Demonstranterne svarede øjensynligt igen ved at sprøjte med vand mod politiet fra brandhaner på stedet, efter at myndighederne havde afspærret bygningen ved at omringe den med busser, viser optagelser fra tv-kanalen Espreso.

Demonstranterne kræver, at den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, går af. De siger, at politifolk nu er inde i bygningen, hvor der er omkring 200 demonstranter.

Uden for kæmper politi med demonstranter, der forsvarer sig med stokke mod politifolkenes knipler.

Over 10.000 demonstranter var onsdag samlet på Uafhængighedspladsen i det centrale Kijev, efter at en politistyrke havde stormet deres protestlejr.

I stedet for sprede sig er demonstranterne samlet og øget i antal efter politiaktionen. Snesevis af mennesker danner en levende mur for at holde politiet væk fra Uafhængighedspladsen.

Oppositionslederen Arsenij Jatsenjuk opfordrer til, at "millioner skal gå på gaden i Kijev" og støtte de proeuropæiske protester. Han forudsiger, at præsident Viktor Janukovitj vil blive tvunget til at træde tilbage.

- Vi vil ikke tilgive dette. Der vil komme millioner jer, og hans regime vil bryde sammen, siger Jatsenjuk, som leder den fængslede eks-premierminister Julia Timosjenkos parti.

EU søger kontakt til de ukrainske myndigheder for at hindre anvendelse af vold mod landets egne indbyggere.

Imens advarer Ukraines indenrigsministerium om, at "enhver modstand vil blive anset for at være et forsøg på at organisere masseuroligheder."

Folk, som ministeriet stempler som "provokatører", kan desuden regne med at blive mødt af tåregas og andre hårdhændede metoder.

Demonstranterne holder fast i deres krav om, at Ukraine skal rykke tættere på Europa, efter at præsident Janukovitj for to uger siden droppede at underskrive en handels- og associeringsaftale med EU.

- Hvis det er nødvendigt, bliver vi her frem til det nye år, skriver en af oppositionslederne, bokseverdensmesteren Vitalij Klitsjko, i en debatindlæg i den tyske avis Bild onsdag.

/ritzau/Reuters

1 af 2 (FOTO: AP)
2 af 2 (FOTO: AP)