Hver tredje dømte mand begår ny kriminalitet

Mænd, der blev løsladt fra afsoning eller fik en dom i 2009, overtrådte loven igen i løbet af to år

30 procent af de mandlige forbrydere, der bliver løsladt, har i løbet af de første år i friheden svært ved at holde sig på den rigtige side af loven.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Blandt de mænd, der i 2009 blev løsladt eller fik en dom, havde knap hver tredje begået en ny lovovertrædelse i løbet af to år. For mænd, der havde fået flere domme i løbet af 2004 til 2008 var tallet helt oppe på 43 procent.

Kvinderne er ifølge tallene omvendt bedre til at klare sig i friheden. I stedet for knap hver tredje falder kun 14 procent af de kvindelige forbrydere tilbage i kriminalitet.

Fælles for de to køn er dog, at det særligt er de unge, som bryder loven igen. I gruppen af unge mænd, som tidligere har fået en dom, ryger over halvdelen af dem i karambolage med politiet på ny i løbet af to år.

Det gælder kun hver fjerde mand over 60 år.

Danmarks statistik har også undersøgt, hvilke forbrydere der har størst risiko for at ryge ud i snavs igen. Og tallene viser, at indbrudstyve har sværest ved at holde fingrene for sig selv.

Over halvdelen - 65 procent - af de personer, der har været dømt for indbrud i private hjem, falder i igen i løbet af få år. For sædelighedsforbrydere er tallet 25 procent. Det svarer til hver fjerde.