Greenpeaceaktivist kommer ikke hjem til jul

Anne Mie Roer Jensen, der er løsladt mod kaution, har fredag fået besked om, at hun ikke må forlade Rusland

(Foto: Igor Podgorny / Greenpeace)
(Foto: Igor Podgorny / Greenpeace)

Anne Mie Roer Jensen kommer ikke hjem til jul. Den russiske undersøgelseskomité har skrevet til den danske Greenpeace-aktivist med en besked om, at hun ikke må forlade Rusland, hvor hun fortsat er løsladt mod kaution.

Det meddeler Greenpeace.

- Vi er utrolig kede af, at Anne Mie og de 29 andre formentlig ikke får lov til at komme hjem inden jul, siger arktisansvarlig Jon Burgwald.

- De har foretaget en fredelig protest for at beskytte Arktis, og at holde dem som gidsler i Rusland er en klokkeklar krænkelse af deres rettigheder

Anne Mie Roer Jensen er den første af de 30 aktivister fra Arctic Sunrise, der har fået beskeden, om at hun ikke må forlade Rusland.

- At de ikke får lov til at rejse hjem er ikke kun i strid med al international lov, men også al rimelig fornuft, siger Jon Burgwald og fortsætter:

- På trods af at vores 30 venner og kolleger ikke længere er bag tremmer, bliver det mere og mere klart, at de russiske myndigheder er stålsatte på at forfølge sagen til den bitre ende.

I russiske medier har der ellers i denne uge været rygter om, at Putin ville benåde aktivisterne.

De 30 aktivister er på fri fod mod kaution, men står stadig foran en retssag i Sankt Petersborg. De er anklaget for hooliganisme og risikerer op til syv års fængsel, hvis de bliver dømt.