Stukket ihjel på jobbet: Sikkerheden sejlede på bosted

Der er harsk kritik af Ringbo fra Arbejdstilsynet. En af bostedets ansatte blev dræbt tidligere på måneden af en beboer

Der var ikke styr på sikkerheden på RIngbo, hvor en 37-årig blev dræbt for to uger siden. (Foto: Jens Dresling)
Der var ikke styr på sikkerheden på RIngbo, hvor en 37-årig blev dræbt for to uger siden. (Foto: Jens Dresling)

En 37-årig sosu-assistent blev i starten af december stukket ned og dræbt af en beboer på bostedet Ringbo i Bagsværd nord for København under dramatiske omstændigheder.

Hendes kollegaer ilede til, men kunne ikke nå at redde hende.

Se også: Dræbte ansat på bosted: 'Hun var efter mig'

Nu retter Arbejdstilsynet en sønderlemmende kritik af forholdene på Ringbo, hvor 135 psykisk syge bor og lever.

Det viser en aktindsigt, som Ekstra Bladet og andre medier har fået i det kontrolbesøg, som tilsynet foretog umiddelbart efter drabet.

82 episoder i år
’Arbejdstilsynet vurderer, at arbejdet med hjælp og støtte til beboere på Bostedet Ringbo ikke er planlagt, tilrettelagt og udført sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt’, står der bl.a.

Institutionen har simpelthen ikke gjort nok for at forebygge de mange voldelige episoder, som plager Ringbos ansatte.

Alene i 2013 har institutionen selv registreret 82 episoder, hvor medarbejdere oplevede vold blandt beboerne, blev truet eller udsat for vold, fremgår det af dokumenterne.

På baggrund af drabet undrer Arbejdstilsynet sig over, at beboerne har let adgang til institutionens mange køkkener, hvor der er fri adgang til køkkenknive og andre potentielt farlige redskaber. Det er relevant, fordi drabet skete med en stor køkkenkniv.

Så sent som dagen inden det dødelige overfald, kunne ledelsen på Ringbo have indset problemerne med fri adgang til køkkenknivene. Der blev en anden medarbejder nemlig truet med kniv af en beboer.

Af dokumenterne fremgår det, at Arbejdstilsynet ikke selv blev oplyst af Ringbos ledelse om episoden. Den måtte tilsynet læse om i pressen.

Ringbo har siden drabet taget det skridt, at knive er låst inde, når der ikke bliver lavet mad.

Se også: Køkkenknive bliver låst inde efter drab

Flere kritikpunkter
Men Arbejdstilsynets kritik stopper slet ikke der.

Det står nemlig klart, at der på Ringbo ikke er overfaldsalarmer til alle med arbejdere.

Arbejdstilsynet påpeger desuden, at nogle beboere har en fortid med misbrug og kriminalitet, selvom Ringbo egentlige opgave er at huse psykisk syge.

Medarbejdere har endvidere fortalt Arbejdstilsynet om, hvordan voldelige beboere kommer meget hurtigt tilbage på institutionen, når de har været indlagt på såkaldt røde paprier efter en voldsepisode.

Eksempelvis havde en beboer slået og spyttet en indsat en lørdag. Allerede mandagen efter var han tilbage på Ringbo.

Medarbejderne fortæller samtidig til Arbejdstilsynet, at man på Ringbo ikke organiseret risikovurderer beboerne. Det gælder også beboere, der nægter at tage deres medicin. Det var eksempelvis tilfældet med den mand, som dræbte den 37-årige social og sundhedsassitent.

Kommunen lover bod og bedring
Københavns Kommune udtaler i en pressemeddelelse, at man ovenpå drabet og den efterfølgende kritik nu har gennemgået sikkerheden på Ringbo.

- Der har, helt forståeligt, været nogle efter-reaktioner ovenpå den forfærdelige hændelse, og nogle medarbejdere er usikre på, om de kan føle sig sikre på arbejdet. Allerede i sidste uge gennemgik ledelsen på Ringbo alle sikkerhedsprocedurer, alarmer og fjernede knive fra køkkenerne. Nu bliver tillidsfolk og medarbejderrepræsentanter samlet, for at få alle bekymringer hørt og handlet på, siger Jan Jensen, kontorchef, Udsatte og psykiatri, Københavns Socialforvaltning.

Samtidig med dette vil Københavns Kommune finde nye løsninger for alle denne type bosteder, så risikoen for vold og overfald kan mindskes, lyder det.

Se også: 37-årige knivdræbt var arbejdsmiljørepræsentant