Et år efter Newtown: Obama tænder 26 lys for ofrene

For et år siden blev 20 børn og seks voksne dræbt på Sandy Hook-skolen i Newtown

USA's præsident, Barack Obama, og førstedamen Michelle Obama holder et øjebliks stilhed i Det Hvide Hus. (Foto: AP)
USA's præsident, Barack Obama, og førstedamen Michelle Obama holder et øjebliks stilhed i Det Hvide Hus. (Foto: AP)

Præsident Barack Obama og hans kone Michelle markerede lørdag årsdagen for skoleskyderiet i Newtown, Connecticut, med at holde et øjebliks stilhed i Det Hvide Hus.

Klædt i sort tændte Obama-parret efterfølgende 26 lys til ære for de 20 børn og seks voksne, der for et år siden blev skudt og dræbt på Sandy Hook-skolen.

Der var ingen officielle højtideligheder i Newtown, og medierne var blevet bedt om at holde sig væk, så indbyggerne kunne sørge i fred. Et ønske, som medierne efterkom.

Obama havde forinden gentaget sit ønske om en ændring af den amerikanske våbenlov.

- For et år siden i dag blev en rolig og fredelig by ødelagt af ubeskrivelig vold, siger Obama om tragedien, der rystede USA i grundvolden.

Efter blodbadet skød gerningsmanden, 20-årige Adam Lanza, sig selv.

- Men på den anden side af sorgen fik vi også en følelse af beslutsomhed. Disse tragedier må høre op. Og for at de skal høre op, må vi ændre tingenes tilstand, siger Obama og opfordrer politikerne om at blive enige om en ny våbenlov.

Skyderiet på Sandy Hook-skolen er et af de værste amerikanske skoleskyderier. Massakren rystede USA og satte gang i debatten om landets våbenlovgivning.

Flere amerikanske delstater har siden skolemassakren strammet deres våbenlov, men på nationalt plan er lovgivningen uændret trods Obamas anstrengelser.

I april led Obamas planer et stort nederlag, da politikerne i Washington nedstemte en række ændringsforslag efter stort pres fra den magtfulde amerikanske våbenlobby.

Et flertal af politikerne afviste at udvide baggrundstjekket af folk, der ønsker at købe skydevåben samt at forbyde halvautomatiske våben og store magasiner.

 

 

1 af 2 (Foto: AP)
2 af 2 USA's præsident, Barack Obama, og førstedamen Michelle Obama holder et øjebliks stilhed i Det Hvide Hus. (Foto: AP)