Indsat i koma efter groft overfald

Frygtede for hans liv: Holdes i koma på Odense Universitetshospital

Endnu et alvorligt overfald i Statsfængslet i Ringe. (Foto: Lars Skaaning)
Endnu et alvorligt overfald i Statsfængslet i Ringe. (Foto: Lars Skaaning)

En indsat i Statsfængslet i Ringe, blev mandag aften udsat for et ekstremt groft overfald af en medfange. I bevidstløs tilstand blev han med lægeambulance bragt til Odense Universitetshospital, hvor han holdes i koma.

Hans tilstand var så kritisk, da han blev fundet dybt bevidstløs på sin celle af en fængselsbetjent, at lægeambulancens personale bad fængslet om at kontakte den indsattes pårørende, oplyser den lokale repræsentant fra Fængselsforbundet i Ringe, Steen Østerberg.

Overfaldet fandt sted klokken 20.45. Den indsatte, der er af anden etnisk baggrund end dansk, er forholdsvis ny i Statsfængslet i Ringe, hvor han afsoner på afdeling 1, hvor der er plads til 10 indsatte.

Se også: Dom i sag om fængselstortur

Den indsatte havde netop været ude at ryge med et personalemedlem og var gået ind i sin celle, da der hørtes høje bump.

Fængselsbetjenten, der var alene på afdelingen, fandt herefter den indsatte siddende på gulvet i sin celle op ad sin seng. Øjnene var lukkede, og han var ikke ved bevidsthed og blødte ud af munden og trak vejret tungt, fortæller Steen Østerberg.

Se også: Fængselstortur: Fik stød af forlængerledning

Fængselsinspektør Bodil Philip : - Jeg kan bekræfte, at vi har haft et meget alvorligt overfald på en indsat, og at vi har haft kontakt med politiet. Og når jeg taler om et alvorligt overfald, så mener jeg, at de skader, som den pågældende har fået, betragter jeg som meget alvorlige. Yderligere kan jeg ikke oplyse om den konkrete sag.

- Kan du sige noget generelt om volden blandt indsatte i Statsfængslet i Ringe?

- Ja, det er noget, der sker tilbagevendende. Det handler om, at der sidder mange unge mænd hos os, som bruger vold som et redskab, og mange af dem er også dømt for vold. Men dette overfald er meget mere alvorligt, end det vi normalt ser.

- Hvad gør I for at forebygge volden?

- Meget. Dels gennem personalebemandingen, dels ved at vi placerer de indsatte med stor omhu. Hvis vi ved, at der kan være en risiko for vold blandt indsatte, placerer vi dem ikke sammen. Og når vi tilrettelægger fritidsaktiviteter bredt i fængslet, skal man tilmelde sig på forhånd, så vi kan begrænse den spontane kontakt og se, hvem der ønsker at deltage. Vi er meget opmærksomme på volden, men helt undgå den kan vi ikke. Det er selvfølgelig uaccettabel. Men vi må erkende, at det er et fængsel, hvor man samler folk, der nu engang udøver vold, og at den derfor også vil være her. Det vil være forkert at afvise, siger fængselsinsketør Bodil Philip.

Råt miljø
- Det var et ekstremt groft overfald og en understregning af, at miljøet blandt de indsatte er råt, siger Fængselsforbundets repræsentant i Ringe, Steen Østerberg, som samtidig oplyser, at det var et held, at der i det hele taget var personale på afdelingen, da overfaldet fandt sted.

- Personalet på afdelingen dækker også isolationsafdelingen i fængslet, og to mand fra afdelingen var på denne afdeling, da overfaldet skete, mens en tredje mand var på afdeling 1. Men hvis der havde været sygemeldinger andre steder i Huset, skulle denne tredje mand været gået ind og dække sygemeldingen andre steder. Men heldigvis var der ingen sygemeldinger den dag, for så ville afdelingen have været personalefri på det tidspunkt, overfaldet skete, og der kunne have gået lang tid, inden overfaldet var blevet opdaget, siger Steen Østerberg.

I går blev en anden fange overfaldet i fængslet, oplyser Steen Østerberg.

- Det er et meget råt miljø. Det er personalets formodning, at det handler om magt, position, banderelationer, penge og stoffer. Men der er ikke nogen, der sladrer. Man stikker ikke hinanden, så det er meget svært at komme til bunds i. Og det går bare stærkt, når der sker noget. Det er virkelig barske løjer, og som forbund må vi også gøre opmærksom på, at vi ikke tåler færre betjente, siger Steen Østerberg.