Anklager: Hæler sendte varer til Irak for millioner

En 41-årig iraker sidder tiltalt for hæleri i millionklassen. Han risikerer både fængselsstraf og udvisning

En hælerring i hovedstadsområdet har drevet en millionforretning, lyder det ved Retten på Frederiksberg torsdag.

Her sidder en irakisk mand tiltalt for at have været storhæler for en velorganiseret kriminel organisation af røvere og tyve, der har stjålet mobiltelefoner, computere, iPads og dyre jakker til en samlet værdi af over to millioner kroner.

- Politiet har lavet et skøn over værdien af de mange varer ud fra det brugte marked på blandt andet Den Blå Avis. Ud fra det anslår politiet, at der er tale om 2.024.292 kroner, siger anklager Mads Schønning Frandsen i retten.

Samtidig er der mellem 100 og 200 kilo varer, der ikke kan gøres rede for.

De enorme mængder tyvekoster er angiveligt sendt videre til Irak via firmaet Iraq Posting.

I alt skulle den 41-årige have forsøgt at sende mere end et ton stjålne mobiltelefoner, bærbare pc'er, tv-apparater og andre ting ud af landet.

En forsendelse skulle ifølge anklagen have indeholdt 11 kameraer, 43 laptops, en stribe mobiltelefoner og andre ting, der tilsammen vejede 123 kilo, mens en anden pakke, der officielt indeholdt tøj, gemte på 36 kilo mobiltelefoner, kameraer og computere.

Politiet fandt store mængder varer i tiltaltes lejlighed, da den blev ransaget tidligere i år - blandt andet knap 50 bærbare computere med logo fra Københavns Kommunes Børne- og Ungeforvaltning stjålet fra skoler.

Den tiltalte har tidligere i retten erkendt, at han har købt varer fra den mand, der er anklaget for at være en af det omfattende hæleris nøglemænd med kontakt til ringen af gaderøvere og tyve.

Han afviser dog at have kendskab til, at der blev sendt stjålne varer til Irak.

- Nogle ting, jeg sendte til Irak, var defekte, knust eller i stykker. Flere af dem er hentet fra containere bag butikker eller fundet på loppemarkeder. Jeg har sendt brugte, knuste, ødelagte ting til Irak for at sælge dem der, har den tiltalte tidligere forklaret.

Anklageren afspillede torsdag adskillige telefonsamtaler mellem den tiltalte og formodede medkumpaner i hæler-ringen.

I alt er irakeren tiltalt for over 70 forhold. Han risikerer både fængselsstraf og udvisning.

Andre involverede kommer for retten senere. Den angivelige 45-årige bagmand i hælerisagen blev tidligere på året anholdt i Amsterdam, da han var på vej til USA.