Far forarget over rettergangsfejl: De krænker mit døde barn

Far til trafikdræbt pige på 10 måneder stærkt forarget over, at retsmøde, hvor datterens død var omdrejningspunkt, blev afviklet i strid med retsplejeloven

Her er hele familien, dengang alt var lykke. Foto: Privat
Her er hele familien, dengang alt var lykke. Foto: Privat

Stemningen var af naturlige årsager meget trykket, da retssal E ved Retten i Holstebro i tirsdags dannede ramme om sagen mod en 28-årig polsk mand, som var tiltalt for at have været involveret i det vanvidsræs, der i februar i år fik en ubærlig konsekvens for et ungt forældrepar fra Thisted.

Parrets 10 måneder gamle datter, Nicoline, mistede livet og moren, Helene Kristensen, blev alvorligt kvæstet, da den ene af de to vanvidsbiler kørte frontalt ind i mor og datter efter en hasarderet overhaling på en landevej ved Aars.

Se også: Far til trafikdræbte børn: Dommen gør mig syg

De to polske mænd på 24 og 56 år, som sad i bilen, der påkørte mor og datter, døde også af deres kvæstelser, mens deres 28-årige landsmand flygtede fra ulykkesstedet efter at have foretaget en ligeledes hasarderet overhaling lige inden kollissionen i en anden bil.

Den 28-årige polak blev idømt 20 dages fængsel og en bøde på 9.500 kroner, da trafik-tragedien blev rullet op i retten i tirsdags.

Ikke hævnlyst
Blandt tilhørerne var lille Nicolines far, Kasper Krogsgaard, der oven i den smertelige gennemgang af ulykken fik, hvad han selv kalder et 'gok i nødden' af den danske retsstat.

Det skete, da den 28-årige tiltalte polaks hustru blev indkaldt som sagens sidste vidne. Det viste sig herefter, at kvinden i strid med retsplejelovens paragraf 182 havde opholdt sig i retssalen hele formiddagen forud for sin egen afhøring.

Se også: 20 dages fængsel efter trafikdrab på baby

- Jeg er stærkt forarget, det var krænkende både over for vores døde datter og min retsfølelse, siger Kasper Krogsgaard og fortsætter:

- Min forargelse drives ikke af hævnlyst eller over dommen mod den 28-årige mand, jeg påpeger i min datters navn et etisk og principielt problem i forhold til, at sagen ikke kørte efter bogen.

Gjorde ingen forskel

Retspræsident Christian Schou fra Retten i Holstebro, sagens anklager Malene Christensen, Midt- og Vestjyllands Politi, og sagens forsvarer Gunhild Stausholm-Møller bekræfter alle farens fremstilling af forløbet.

- Jeg forstår udmærket farens reaktion, men sagen fik efter min bedste overbevisning ikke et andet udfald, selv om der skete en fejl, siger Malene Christensen til Ekstra Bladet.

Se også: Brødre kørte om kap: Familiebil med spædbarn torpederet i lyskryds

Forsvarer Gunhild Stausholm-Møller er af en lignende opfattelse.

- Farens forargelse er helt i orden, der skete en klar fejl ved retsmødet. Men det havde ikke gjort nogen forskel, hvis polakkens hustru havde siddet uden for retslokalet. Hun var ikke et afgørende vidne og hvis hun forstod, hvad der blev sagt, var det kun tolkens lavmælte oversættelser til til den tiltalte, siger Gunhild Stausholm-Møller med henvisning til, at det kvindelige, polske vidne ikke forstår dansk.

1 af 2 Foto: René Schütze
2 af 2 Her er hele familien, dengang alt var lykke. Foto: Privat