Sådan forklarede politividner i sag om bandeoverfald

Politikilder om Shuaib Khan: 'Han er ledende bandemedlem'

Bandemedlemmerne blev anholdt tidligt i foråret under en af politiets koordinerede aktioner mod bandemiljøet. (Foto: Jesper Mortensen)
Bandemedlemmerne blev anholdt tidligt i foråret under en af politiets koordinerede aktioner mod bandemiljøet. (Foto: Jesper Mortensen)


Se også: Dommens dag for bandemedlemmer i sag om overfald på tilfældige

Da to mænd ved 22.30-tiden 8. februar blev overfaldet på Rådvadsvej var LTF-grupperingen ganske ny. Og derfor var grupperingens medlemmer særdeles aktive på gadeplan for derved at skabe opmærksomhed omkring dem selv.

Samtidig var de inolveret i en konflikt, hvor grupperingen VHK med rødder i Værebrobebyggelsen i Bagsværd var fjendebilledet.

I forbindelse med retssagen mod de 11 bandemedlemmer har en række politietfolk været indkaldt som vidner for at belyse situationen på daværende tidspunkt.

Blandt politividnerne var Politikommissær Tom Struve med ansvaret for den operative bandeindsats ved københavns Politi.

Ifølge hans oplysninger var LTF-gruppeingen dannet i januar.

Se også: Sådan forklarede Shuaib Khan om overfald på tilfældige

Under retssagen forklarede vidnet, hvordan de ledende figurer i grupperingen har påtrykt 'National' på trøjerne. Blandt dem Shuaib Khan.

- Det er derfor politiets opfattelse, at Shuaib Khan er en af personerne i toppen af LTF, forklarede politikomissæren.

Om LTF'ernes fjendebillede fra Værebro, VHK, forklarede politikomissæren, at de tidligere havde spillet en stor rolle i forbindelse med tidligere skudsager i København.

I 2010 var der flere sager, hvor meget tydede på at folk Værebro havde været indblandet.

Se også: Sådan forklarede ofre i sag om bandeoverfald

I 2013 blussede konflikten op igen. Konkret begyndte det med et drab 11. januar i Høje Gladsaxe. Indtil videre er der dog ingen sigtede i drabssagen, der efterforskes af Vestegnens Politi.

- På Indre Nørrebro var det en del personer, der kørte rundt i store biler, og ofte flere biler efter hinanden. Personerne i miljøet gik med skudsikre veste, og det var tydeligt, at de var meget opmærksomme på, hvilke biler der kom ind i deres område. Det samme gjorde sig gældende i Værebro-området i samme periode. Ifølge min opfattelse er der tale om vagvirksomhed, forklarede politividnet.

Har vågent øje med eget territurium
Ifølge politkomissæren er man i de respektive bandeområdet meget opmærksomme på, hvilke ukendte personer, der komme ind på ens territorium.

- Der er også set eksempler på, at køretøjer er blevet stoppet for at blive kontrolleret. Personerne i bilen er blevet afkrævet oplysninger og udspurgt om, hvorfor de befandt sig der, forklarede vidnet.

Politikommissæren beskrev LTF som meget mobile, der på dettdspunkt kørte meget rundt - ligesom der i dagene op til 8. februar havde været flere hændelser omkring Emdrup Torv, hvor tilfældige var blevet standset og afkrævet svar på deres identitet.

Også et politividne fra Ripolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) var indkaldt.

Han forklarede, hvordan Shuaib Khan ifølge NEC's opfattelse er en af lederne i LTF. Det bygger blandt andet på en skitse, som politiet har fundet i forbindelse med overvågningen af bandemiljøet.

Skitsen, der ser hierakisk ud, angiver flere bydele i København samt navne på bandemedlemmer.

NEC-manden forklarede, hvordan det var deres opfattelse, at LTF og VHK var i konflikt. Og at drab 11. januar i Høje Gladsaxe var del af konflikten. Her blev en ung mand tilknytning til Værebro-grupperingen likvideret på klos hold.

Samtidig er det NEC's vurdering at at drab på Blågårds plads i 2011 spiller en central rolle i konfliktmønsteret.

Flere unge med tilknytning til VHK har været anholdt og varetægtsfængslet i sagen. De er nu løsladt og sagen er fortsat uopklaret.

Politiet tjekkede biler før overfald
Som led i en generelle overvågning af bandemiljøet havde politiet holdt politiet et vågent øje med særligt LTF'erne.

Og medlemmerne af bilkortegen, som deltog i overfaldet på Rådvadsvej 8. februar var blevet kontrolleret af betjente både før og efter overfaldet.

Det kom frem under retssagen, hvor en række politifolk har vidnet.

Inden bandebilerne kørte ud fra Sct. Hans Torv havde betjente kigget både biler og passagerer efter sømmene. Her fandt politiet både trøjer med LTF-logoer og skudsikre veste - ligesom flere af bandemedlemmerne havde skudsikre veste på.

Et andet politividne havde på cykel været på vej på arbejde den pågældende aften. Da hun holdt ved et kryds ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej i Københavns Nordvestkvarter, så hun tre biler en Sølvgrå Mercedes, en sort Audi og en sort bil af ukendt mærke alle foretage hurtige uvendinger.

Mercedesbilen genkendte vidnet som en bandebil med tilknytning til LTF.

Et tredje politividne havde deltaget i kontrol af af bilerne efter overfaldet. Det skete i bydelen Tingbjerg, hvor bilerne holdt på en p-plads.

Her fandt politifolkene blandt andet en blodig Iphone, der viste sig at tilhøre et af ofrene.

Telefonen begyndte at ringe, og politividnet svarede opkaldet.

Der var en kvinde i den anden ende, Hun spurgte efter sin kæreste. I førte omgang troede hun ikke på, at det politiet, der nu besvarede opkaldet.