Albertslund stod i flammer: Fire tiltalt

18-årig stak ifølge tiltalen ild til daginstitution, der brændte ned med skader for syv millioner kr.

Der skete skader for godt syv millioner kr., da Frihjulet nedbrændte den 12. marts. (Foto: Kenneth Meyer)
Der skete skader for godt syv millioner kr., da Frihjulet nedbrændte den 12. marts. (Foto: Kenneth Meyer)

Over 100 påsatte brande hærgede Albertslund gennem et halvt år.

Nu har politiet rejst tiltale mod fire teenagere fra lokalområdet for blot fem af de påsatte brande. Men de risikerer alligevel alvorlige fængselsstraffe, når et nævningeting ved retten i Glostrup indleder retssagen den 1. november.

De tiltalte er to 18-årige, en 17-årig og en 16-årig alle af anden etnisk herkomst end dansk.

Den 18-årige M, der sidder varetægtsfængslet, er tiltalt for den alvorligste af de mange brande, som opskræmte beboerne i Albertslund fra september sidste år til april i år.

Skader for over syv millioner kr.
Ifølge tiltalen stak den 18-årige sammen med en eller flere ukendte medgerningsmænd ild til institutionen Frihjulet, Vognporten 3, den 12. marts cirka kl. 20.19. Frihjulet brændte ned til grunden, og der skete skader for mindst 7,3 millioner kr.

Se også: Albertslund brænder: 'Nu vil vi bare væk'

Den 18-årige blev anholdt allerede natten efter branden, fordi han havde udvist 'mistænkelig adfærd' på brandstedet.

Politiet måtte dog lade ham gå igen, fordi beviserne ikke holdt, men tre dage senere blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet efter en ny forstærket efterforskning.

Statsadvokaten har rejst tiltale for 11 forhold mod de fire teeangere, der hver især er tiltalt for forskellige forbrydelser. Foruden de fem påsatte brande er der rejst tiltale for tre røverier, vidnetrusler, tyveri og vold.

 

Den første brand, som to af teenagerne, nemlig den 18-årige M og den 16-årige er tiltalt for, var en påsat brand i to plastikcontainere den 25. januar kl. 20.45 ud for Vognporten 2 V i Albertslund.

Næste brand var den 25. februar kl. 6.45, hvor den 18-årige M og den 17-årige satte ild til to containere i Vognporten IV.

Så blev Frihjulet brændt ned den 12. marts, men brandene fortsatte. Den 17. marts kl. 01.40 satte den 17-årige, ifølge anklageskriftet, ild på en affaldscontainer ud for Kanalens Kvarter 30. Ilden bredte sig og der skete skader for næsten 100.000 kr.

Se også: Albertslund står i flammer: 99 brande på seks måneder

Den 1. april var den gal igen, da den 17-årige og den 16-årige i fællesskab stak ild til to skraldespande, så der skete skader for 5500 kr.

Beviserne mod de fire teenagere består blandt andet af videovervågning, teleoplysninger og vidneforklaringer. Retten i Glostrup har afsat otte dage til brandsagen.

Tiltalt for Aldi-røverier
De store drenge var også aktive som røvere, mener politiet. Den 18-årige begik to røverier mod Aldi-butikker i Albertslund, det ene røveri blev udført sammen med to af de andre tiltalte.

Ved det ene Aldi-røveri 17. februar blev personalet truet med kniv og en peberspray og udbyttet blev 19.000 kr. Ved det andet røveri 22. februar blev udbyttet 5000 kr., da personalet blev truet af tre røvere med kniv og en strømpistol.

Den 16-årige er også tiltalt for røveri mod en passager i en bus ved Nøglens Kvarter, som blev truet til at udlevere sin iPhone 5 og derefter truet med vold, hvis han anmeldte røveriet til politiet.

Anklageren kræver, at den 18-årige M og den 17-årige udvises af Danmark efter straffens afsoning.

Se også: Politiet: Brand i fritidsklub var påsat