Ekspert: Derfor vandt Rasmus' mor

Rasmus' mor har ikke mistet forældremyndigheden på trods af drab, og derfor beholder hun retten til at begrave sin søn

Rasmus' far Carsten får ikke lov til at bestemme, hvor Rasmus skal begraves. (PRIVATFOTO)
Rasmus' far Carsten får ikke lov til at bestemme, hvor Rasmus skal begraves. (PRIVATFOTO)

Fredag eftermiddag besluttede Skifteretten i Aalborg, at moderen til fire-årige Rasmus har retten til at bestemme, hvor barnet skal begraves. Moderen er selv sigtet for med sine hænder at have kvalt barnet i kølvandet på en samkvems-strid med barnets far.

Se også: Mor vandt: Rasmus skal begraves i Aalborg

Beslutningen vækker opsigt, men ifølge Helle Larsen, der er advokat og formand for Danske Familieadvokater, er afgørelsen fra Skifteretten ikke overraskende.

- Det er selvfølgelig ikke alle detaljer, offentligheden har fået i denne sag, men dommeren skal træffe beslutning ud fra hvem, der er nærmest sønnen. Og i denne sag er det altså moderen, der har haft forældremyndigheden, forklarer Helle Larsen til Ekstra Bladet.

Usædvanlig sag
Hun forklarer, at der kan være omstændigheder, offentligheden ikke kender til, som kan have ligget til grund for beslutningen. Derudover skal Skifteretten normalt ikke tage stilling til spørgsmål om forældremyndighed, efter barnet er gået bort.

- Det er heldigvis så usædvanligt, at en forælder tager livet af sit eget barn, så systemet er simpelthen ikke gearet til at træffe beslutning på sådan en baggrund. Nu kender vi ikke sagen konkret, men dommeren må have lagt til grund, at kvinden har brugt mest tid sammen med barnet. Og så er hun desuden fortsat kun sigtet i sagen, siger Helle Larsen.

Se også: Rasmus' far: Jeg følte, dommeren lyttede

Hun forklarer, at sagen havde været anderledes, hvis en person havde brudt sig mod forældremyndigheden.

- Hvis det havde været et spørgsmål om, at en af forældrene havde bortført barnet til udlandet eller på andre måder brudt den delte forældremyndighed, kunne der blive truffet beslutning om at ændre forældremyndighed. Men det kan retten simpelthen ikke i denne sag, når barnet så at sige ikke findes mere, siger Helle Larsen.

- Hvad skal der så til for, at man mister retten til at beslutte, hvor barnet skal begraves?

- Man ser heldigvis sjældent, at forældrene på den måde er uenige om, hvor et barn skal begraves, så det skal afgøres i Skifteretten. Så systemet har simpelthen ikke nogen regler for, hvad det betyder, når den ene part har taget livet af barnet.

- Det er selvfølgelig altid en individuel vurdering, men så skal det være andre omstændigheder, der gør, at forældremyndigheden kan skifte.

Helle Larsen forklarer desuden, at selvom Rasmus' far naturligt nok er utilfreds, så kan afgørelsen ikke ankes.

- Beslutningen fra ankeretten er inappelabel. Det har man simpelthen besluttet for at denne her type sager ikke skal trække i langdrag, forklarer hun.