Greenpeace: Rusland lukker første sag mod aktivister

Miljøaktivisterne har siddet fængslet i månedsvis for en protestaktion mod olieboringer i Det Arktiske Ocean

Rusland har officielt indledt arbejdet med at lukke kriminalsagerne mod 30 Greenpeace-aktivister, der er omfattet af en amnestilov, som det russiske parlament for nylig har vedtaget.

Miljøaktivisterne, blandt dem danske Anne Mie Roer Jensen, har siddet fængslet i månedsvis for en protestaktion mod russiske olieboringer i Det Arktiske Ocean i september.

- Den første aktivist har i dag fået den gode nyhed om, at undersøgelseskommissionen har lukket sagen imod dem, siger Maria Favorskaja, talskvinde for Greenpeace til AFP.

Tidligere tirsdag citerede det franske nyhedsbureau den russiske talskvinde for, at tre aktivister havde fået denne besked.

Den pågældende aktivist er ikke navngivet, og Greenpeace i Danmark ønsker ikke at oplyse, hvem det er.

Der skulle imidlertid fortsat være administrative hindringer for hjemrejsen.

- Der resterer stadig administrative skridt, blandt andet skal de have udrejsevisum, før de kan forlade landet, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Miljøorganisationen venter, at de øvrige aktivister fra skibet Arctic Sunrise snart vil modtage samme melding som den aktivist, hvis sag blev løst tirsdag.

Greenpeace' arktisansvarlig i Danmark mener, at den danske tredjestyrmand på Arctic Sunrise bør kunne være hjemme før nytår.

- Hun ser frem til at komme hjem. Hun er stadig i Sankt Petersborg, og hun kommer ikke hjem før jul.

- Når det alene handler om administration, så bør de russiske myndigheder tage sig sammen, så Anne Mie kan fejre nytår i Danmark, siger Jon Burgwald.

Aktivisterne har siddet varefængslet og været anklaget for pirateri, hvilket senere blev ændret til hooliganisme, der giver en kortere straf i Rusland.

Ifølge det russiske medie Pravda skulle aktivisterne mandag have fået besked om, at udstedelsen af visa var nært forestående, og dermed skulle de snart kunne forlade Rusland.