Læge angriber far til dræbte Rasmus: Han opfører sig patetisk

Faren til den dræbte fire-årige Rasmus fra Aalborg 'opfører sig patetisk og jeg savner morens version af sagen', skriver debattøren og børnelægen Vibeke Manniche på sin blog

Dræbte Rasmus´ far møder nu kritik fra lægen og debattøren Vibeke Manniche, der mener, at faren bare har fortsat sin chikane og kamp imod den fængslede mor i medierne. (Privatfoto)
Dræbte Rasmus´ far møder nu kritik fra lægen og debattøren Vibeke Manniche, der mener, at faren bare har fortsat sin chikane og kamp imod den fængslede mor i medierne. (Privatfoto)

'Jeg har hele tiden tænkt, at den sag er MEGET mærkelig, og jeg savner morens version. Dette indtryk understøttes af farens patetiske inddragelse af offentligheden i sagen om Rasmus´ begravelse. Det er som om, at kampen mod moren skal fortsætte - for enhver pris. Rasmus synes sekundær. Næsten ligegyldig'.

Kritikken af den dræbte Rasmus´ far er til at forstå på lægen, forfatteren og debattøren Vibeke Manniches blog, og hun undlader ikke at henvise til, at Ekstra Bladet - både umiddelbart efter at tragedien blev kendt i offentligheden og tidligere - har skrevet om farens fortid med en dom for ulovlig tvang, rufferi og afpresning i Københavns barmiljø.

Se også: Advokat: Rasmus' mor vil ikke deltage i begravelsen

'Historien rummer helt sikkert meget mere end hvad faren fortæller os, og tanken strejfer mig, om han har chikaneret moren undervejs. Jeg aner det selvfølgelig ikke. Det forbliver et gæt', skriver Vibeke Manniche videre.

Uffe Bro, der er den 35-årige mors forsvarer, ønsker ikke at kommentere Vibeke Manniches pointer, men siger dog:

- Jeg kan af gode grunde ikke viderebringe oplysninger fra et lukket retsmøde, men generelt er jeg enig i, at debatten har været ensidig og unuanceret.

Striden mellem forældrene har i den sidste uge handlet om hvem der skulle bestemme hvor den dræbte Rasmus skal begraves. Skifteretten gav før jul den drabssigtede mor retten til at bestemme at sønnen skal begraves i Aalborg, hvor moren bor. Faren Carsten bor i hovedstaden.

Samme sms hver uge

Rasmus' far, Carsten, blev i 2010 idømt to års fængsel for ulovlig tvang, afpresning og rufferi i det københavnske barmiljø. Landsretten omstødte i år dommen til halvandet års fængsel, hvoraf ét år og to måneder blev gjort betinget.

- Jeg er selvfølgelig ikke stolt af den dom, men det hører med, at det er forhold, der ligger helt tilbage til perioden fra 2002 til 2005, siger Carsten, der af hensyn til sin familie ikke ønsker sit efternavn nævnt.

Se også: Rasmus' far i gribende appel til Helle Thorning

Vibeke Manniches kritik kommer ikke bag på den 47-årige far til Rasmus, men han afviser at have chikaneret sin søns mor.

- Hvis Rasmus´ mor har følt noget pres fra mig, så har det været igennem statsamtet. De var mit talerør og mit middel til at fastholde min kontakt med min søn, siger Carsten og tilføjer, at han har kæmpet for retten til at få sin søn hjem, ikke for at chikanere den nu fængslede, 35-årige mor.

Se også: Carsten har set sin døde søn

- Alle er velkomne til at tjekke mine teleoplysninger. Jeg sendte en sms med nøjagtig samme, korte ordlyd én gang om ugen for at minde Rasmus´ mor om, at jeg gerne ville se vores fælles søn. Havde hun følt sig chikaneret af det, kunne hun jo have meldt mig til politiet, men det er ikke sket.

Opgiver aldrig kampen
Vibeke Manniche drager en parallel til den fornyligt så massivt omtalte film af Nils Malmros, hvor den kendte instruktør gør sin kones drab på deres fælles barn til et kunstnerisk værk.

'Nils Malmros har jo lavet (....) en film over konens drab på deres fælles barn. Det forbliver en hæslig gerning at slå et barn ihjel. Også nu. Men jeg skønner bare - som det også var tilfældet i Malmos´ sag - at faren også har et medansvar. Om ikke direkte så indirekte'.

Se også: Justits-Karen kan ikke hjælpe: Vi kæmper til det sidste for Rasmus

Ekstra Bladet har talt med Vibeke Manniche, som uddyber sin kritik.

- Jeg vil gerne vide, hvad der har drevet moren til så hæslig og grufuld en gerning, siger hun til Ekstra Bladet og fortsætter.

- Vi aner jo ikke, om han har stalket hende, eller om han har chikaneret hende. Har han drevet hende til vanvid. Vi aner det ikke.

Vibeke Manniche har svært ved at forstå, hvorfor faderen har været så aktiv i medierne efter sin søns død.

- Jeg kan kun sige, at det er en meget ejendommelig adfærd, den far har. Moren er jo åbenlyst blevet drevet til vanvid af et eller andet. Og så synes jeg, at det er ejendommeligt, at der ikke er nogen, der undrer sig over den fars adlærd, siger hun.

- Er han psykopat?

- Det er vigtigt at pointere, at jeg ikke kalder ham psykopat, men jeg synes, at det er en højst mærkelig adfærd. At han kan være så aktiv, når han er dyb sorg, det er mig en gåde, fortæller Vibeke Manniche.

Ekstra Bladet har forelagt Rasmus' far kritikken, og han holder fast i, at det er vigtigt for ham at kæmpe for sin søn.

- Alle kan jo mene, hvad de vil, men mit fokus er udelukkende på Rasmus og den skævhed, der er i loven. Jeg opgiver aldrig kampen imod, at den mor, der har dræbt min søn, skal bestemme, hvor vores søn skal begraves.

- Jeg skylder både min familie, mig selv og, ikke mindst Rasmus at kæmpe med alt, hvad jeg har, for at han kan komme hjem og blive begravet tæt på os, siger faren.

Læs hele Vibeke Manniches blog-inidlæg her.