Fængslerne lukkede tyvene ud til jul

Mange kendte indbrudstyve blev sendt på juleorlov fra fængslerne. Politiet opfordrede ellers til, at de blev holdt bag tremmer. 1618 indbrud anmeldt på seks dage i julen

Før jul forsøgte politiet at få Kriminalforsorgen til at holde de mest aktive indbrudstyve bag tremmer i helligdagene.

Alligevel blev mange indbrudstyve sendt på juleorlov, og dagens indbrudstal fra Rigspolitiet viser, at der hidtil er blevet anmeldt 1618 indbrud fra den 20. til den 26. december mod 1360 i samme periode sidste år.

I en jysk politikreds kunne vagtchefen - trods politiets opfordring til Kriminalforsorgen - på sine briefinger til betjentene således remse navnene op på cirka 25 kendte indbrudstyve, der var sendt på juleorlov. Det erfarer Ekstra Bladet.

Det er nemlig slet ikke så enkelt, at holde dømte indbrudstyve bag tremmer i julen.

Se også: Plyndringstogt: Derfor har tyvene været så flittige i julen

De enkelte af landets 12 politikredse skal henvende sig til fængslerne med anmodningen - men hvis den dømte indbrudstyv har afsonet så meget af straffen, at han allerede er i gang med et forløb med udgange fra fængslet, kan han ikke nægtes udgang i juledagene.

- Det er kun, hvis det er indbrudstyve, som er dømt for forholdsvis nylig, at Kriminalforsorgen kan tilbageholde dem. Hvis de er i gang med at have udgange eller orlov, kan man ikke nægte dem udgang, bare fordi det er jul, siger politikommissær Ove Randrup, Station City i København.

- Men vi får oplysninger om, hvem der er på udgang, og så kan vi tilrettelægge vores indsats derefter - for eksempel ved at besøge dem til en præventiv samtale, siger Ove Randrup.

Det er ledelsen i de enkelte fængsler, der afgør om en indsat kan få udgang eller ej i julen.

Se også: 451 indbrud på ét døgn i julen

Kriminalforsorgen bekræfter, at dømte ikke uden videre kan nægtes udgang i julen, hvis de allerede er i gang med et udgangsforløb. Hvis de efter reglerne har ret til udgang, kan fængslet ikke sige nej.

Kriminalforsorgen har ikke friske tal på, hvor mange, der er sendt på orlov i julen eller hvor mange, der er blevet nægtet udgang.

- Først efter jul får vi en opgørelse over, hvor mange der er blevet tilbageholdt på de enkelte institutioner, oplyser pressekonsulent Lars Erik Siegumfeldt fra Kriminalforsorgen.

Se også: Ti anholdt for juleindbrud i København

Hos Rigspolitiet siger kommunikationsrådgiver Carsten Andersen, at politiet ikke har tal på hvor mange politiet har anmodet om ikke kommer på udgang, og om kriminalforsorgen har fulgt anmodningen.

- Men jeg kan oplyse, at politikredsene modtager lister med navne på kendte indbrudstyve, der får udgang i julen.

- Politiet bruger disse oplysninger til at lave 'kriminalpræventive visitter' hos dem, der er på udgang for at vise, at politiet holder øje med dem og naturligvis for at se, om man skulle få øje på noget, der kunne have politiets interesse.

Se også: Se indbrudslisten: Her kommer du hjem til et tomt hus

Færre indbrud i København
Mens der på landsplan har været flere indbrud i julen i år end sidste år, er antallet af indbrud faldet i København med 35 procent, oplyser politiet.

I dagene fra 22. december ved midnat og til 27. december klokken 07 har Københavns politi modtaget 126 anmeldelser om indbrud mod 193 sidste år i samme periode.

- Så vores juleindbrudsindsats ser ud til at have hjulpet, siger vicepolitiinspektør Tommy Laursen, Station Bellahøj.

Ved du noget ? Tip os på sms 1224 (koster alm takst) eller på mail 1224@eb.dk