Søster bundet og smidt i mergelgrav: Jeg håber, morderen bryder sammen

Birthe Dannemanns morder har aldrig fået sin straf, men hendes søster håber, at samvittigheden får morderen til at tilstå

Klik rundt på det interaktive kort over artiklen, og læs om de mange sager, hvor morderen stadig er på fri fod. Mangler der uopklarede sager, eller er der nogle sager, der fejlagtigt står som uopklaret, så send en mail til linette@eb.dk.

Birthe Dannemann Jensen var forsvundet i otte måneder, før hendes opløste lig blev fundet i en mergelgrav i Herfølge.

Den 32-årige mor til to var blevet myrdet med en kniv og derefter bundet med et ti meter langt, trefløjet tov, der var to cm tykt og brændt i begge ender, så det ikke kunne gå i opløsning, og smidt i den øde grav.

Kun ved en tilfældighed fandt et ægtepar det halvt skeletterede lig i vandhullet ved Tågerødvej i Herfølge - godt en snes km fra den 33-årige kvindes hjem i Boestofte.

- Der var ikke noget tilbage af hende. Hun havde ligget for længe i den mergelgrav, fortæller hendes søster, Marianne Lybøl.Birthe Dannemann blev myrdet og smidt i en mergelgrav. Morderen er aldrig stillet til ansvar for drabet. Foto: Privat
Birthe Dannemann blev myrdet og smidt i en mergelgrav. Morderen er aldrig stillet til ansvar for drabet. Foto: Privat


Den dag i dag, 16 år efter, er drabet stadig uopklaret. Hvis Birthes drabsmand stadig lever, går han rundt som en fri mand med en vished, som Birthe Dannemanns to døtre ikke har.

Se også: Se kortet: Her er de genåbnede drabssager

Sidste år genoptog Midt- og Vestsjællands Politi sagen sammen med fem andre i håb om, at de kunne finde nye beviser i sagen med især dna-analyse. Og dermed få en afslutning på sagen. Men hidtil uden held.

Også Birthe Dannemanns storesøster ønsker at få en afklaring.

- Hun ligger stadig i baghovedet. Det irriterer mig, at man ikke har fundet ud af, hvem det er, siger Marianne Lybøl.

- Hvad ville det betyde for dig, at drabsmanden blev fundet?

- Så er det kapitel lukket. Selvfølgelig kommer vi videre. Men hvis man har det låg på, at nu ved man helt sikkert, hvem det er, så kunne man rigtig komme videre, siger hun.

Efter fundet af liget blev en mand varetægtsfængslet for drabet på baggrund af forskellige indicier, men der var aldrig noget bevis for, at det faktisk var ham.

Vil puste til sagen
Siden har politiet ikke haft andre mistænkte i saksen.

- Jeg er 99 pct. sikker på, hvem det er. Men det fældende bevis, det kan man ikke finde, siger Marianne Lybøl.

Marianne og Birthe havde ikke noget problemfrit søsterforhold og fra at have været hinandens bedste venner, der gik i byen sammen og hyggede sig, havde de faktisk ikke snakket sammen i tre år før Birthes forsvinden, fordi de var kommet op at skændes over en bagatel.

Men de var alligevel søstre. Og det betyder noget, at ens søster er blevet myrdet, og der er en drabsmand, der aldrig har fået sin straf for det.

Marianne Lybøl er glad for at tale om det uopklarede drab, fordi hun gerne vil puste til sagen og pirke til drabsmandens samvittighed.

- Nu arbejder jeg i plejesektoren, hvor jeg har set forskellige ting, og mit håb er, at når han bliver ældre, så knækker filmen. At han kommer til at tale over sig. Sådan er det tit med ældre, at så kommer der noget fortid op. Eller i en brandert, simpelthen, siger Marianne, der har mistet troen på, at morderen bliver fældet gennem politiets efterforskning.

- Jeg tror ikke, at der kommer flere beviser. Så ville der være kommet noget frem allerede, siger den 51-årige Marianne Lybøl, der selv er gift og har et barn.