Årets første 11 måneder: 80 sigtet for trafikdrab

Stigning i forhold til sidste år i antal sigtelser for trafikdrab

En 22-årig mand er sigtet for at have kørt Cilla Olander ihjel i København. (FOTO: PRIVAT)
En 22-årig mand er sigtet for at have kørt Cilla Olander ihjel i København. (FOTO: PRIVAT)

80 personer er blevet sigtet for uagtsomt at have taget et andet menneskes liv i trafikken i årets første 11 måneder. Alene i november måned blev 11 personer sigtet for trafikdrab, mens 15 blev sigtet for uagtsom betydelig legemsbeskadigelse - altså for at have kvæstet et andet menneske hårdt i trafikken. Det viser et udtræk af statistikken, som Rigspolitiet har lavet til Ekstra Bladet.

Tallene dækker over liv, der er blevet smadret på et splitsekund, og har ændret tilværelsen for både ofrenes familier og for dødsbilisterne selv. Blandt de sigtede dødsbilister er den 22-årige RJ, der sms'ede med mindst 100 km/t og kørte over for rødt i sin sølvgrå BMW på H. C. Andersens Boulevard i København, hvor han ramte 46-årige Cilla Olander Johansson. Hun blev brutalt revet ud af sin kærestes hånd af det våben, som BMW'en havde udviklet sig til i hænderne på den 22-årige bilist, der formentlig var både beruset og påvirket af stoffer.

Potentielt farligt våben
Antallet af sigtelser for uagtsomt manddrab i trafikken har været faldende siden 2008, hvor 102 blev sigtet mod 68 i 2012. Men i år er faldet altså afløst af en stigning, mens 137 bilister er blevet sigtet for uagtsom betydelig legemsbeskadigelse.

Politiinspektør Allan Nyring fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter opfordrer til, at man er opmærksom, når man kører bil, og at det generelt bliver socialt uacceptabelt at køre for stærkt, ligesom tendensen går den vej med spirituskørsel.

Se også: Far til trafikdræbt: Straffen er lig nul

- Man skal tænke på, at hvis man bliver sigtet for uagtsomt manddrab, så påvirker det alle i ens omgangskreds. Bare ordet i sig selv. Man skal være bevist om, at når man sætter sig ind i sin bil, så sidder man med et potentielt farligt våben, hvis man ikke tænker sig om, siger han.

Året er stadig ikke omme, og politiinspektøren kan godt frygte, at antallet af sigtelser for uagtsomt manddrab i trafikken får endnu et nøk opad.

- Vi ser desværre af og til grimme ulykker mellem jul og nytår i forbindelse med juletransporten. Der har været nogle virkelig grimme ulykker, og jeg har en opfordring til, at man kører bil, når man kører bil. På den måde kommer vi sikrest gennem julen, siger han.

Svend og Lillian Drews mistede deres datter og svigersøn, der blev dræbt af en spritbilist. Foto: Jan Unger Vagthund Spritbilist gjorde tvillingepiger forældreløse: 'Halvandet års fængsel hører ingen steder hjemme'

Han tilføjer, at politiet har et særligt fokus på trafiksikkerheden netop nu.

- Vi har en ny strategi, hvor de enkelte politikredse skal lave lokale analyser af, hvor man får mest trafiksikkerhed for pengene. Det vil være forkert at tage æren for faldet i trafikdrab, men vores kontroller er stærkt medvirkende til det, siger han.

Antallet er sigtelser for uagtsomt manddrab er faldet de seneste fem år. Men i årets første 11 måneder er tallet steget igen. Kilde: Rigspolitiet
Antallet er sigtelser for uagtsomt manddrab er faldet de seneste fem år. Men i årets første 11 måneder er tallet steget igen. Kilde: Rigspolitiet


1 af 2 Når man kører et andet menneske ihjel, smadrer man ikke bare sit eget liv, men også livet for alle dem, der mister en nærtstående. Her bliver 46-årige Cilla mindet. Foto: Anthon Unger
2 af 2 En 22-årig mand er sigtet for at have kørt Cilla Olander ihjel i København. (FOTO: PRIVAT)