Far til trafikdræbt: Straffen er lig nul

Martinna blev revet væk som 17-årig, da hun var forsædepassager i en bil, hvor føreren kørte om kap med sprit i blodet

Carsten og Ann Andersen mistede deres elskede datter, Martinna, fordi en ung mand kørte med alt for høj fart og sprit i blodet. Foto: René Schütze
Carsten og Ann Andersen mistede deres elskede datter, Martinna, fordi en ung mand kørte med alt for høj fart og sprit i blodet. Foto: René Schütze

Martinna Medum Andersen var forsædepassager i en bil, hvor føreren kørte om kap med en anden bil på Europavej i Frederikshavn d. 14. november 2007.

Han kørte mindst 150 km/t på en strækning, hvor man højst måtte køre 80 km/t., og i en højrekurve mistede han herredømmet over bilen, der skred ud og fortsatte gennem et autoværn og over på den anden side af en gangsti.

Martinna blev så alvorligt kvæstet, at hun straks afgik ved døden. Hun blev blot 17 år gammel. Føreren blev dømt for at have kørt særligt hensynsløst.

I dag sidder Martinnas familie dybt traumatiserede tilbage, fortæller hendes far, Carsten Andersen.

Se også: Martinnas sidste sms til kæresten Martinnas sidste sms til kæresten

- Hvordan fik du at vide, at din datter var død i en ulykke?

- Jeg holdt og sov i min lastbil i Glebjerg . Så kom der nogen og bankede på, så jeg fløj op. Klokken var omkring 2 om natten. Og så siger politimanden til mig, at det er angående din datter. At Martinna omkommet i en trafikulykke.

- Jeg går jo i chok. Hvis min datter var død, så ville min kone have ringet, så jeg ringer til min kone og siger, at der står nogen og siger, at Martinna er død. Du må sige, at det er løgn. Men det er det ikke. Det er sådan i dag, at jeg fortæller aldrig min kone, hvor jeg holder om natten, fordi jeg vil ikke hentes om natten på den måde igen. Jeg sover ikke rigtigt i lastbilen mere og den lastbil, jeg kørte i, blev jeg nødt til at sælge med et stort tab, fordi jeg ikke kunne holde ud at køre i den.

- Hvordan har ulykken påvirket dit liv?

- Det har ødelagt mit liv for altid. Jeg bryder mig ikke om familiefester og højtider mere. Hver gang jeg kigger rundt, mangler Martinna. Det har ødelagt så meget. Det er svært at sætte ord på. Den måde, vi er på som familie i dag, Kenni, Danni (Martinnas brødre), Ann (Martinnas mor) og mig....vi er ikke som før.

- Vi har jo ikke gjort nogen noget. Det går ikke over, fordi der er gået seks år. Min datter fylder ikke i hverdagen, hun er her inden i. Det er ikke en besættelse, men hun er ved mig ligesom Kenni og Danni. Men nogle gange rydder man op og finder en af hendes skoleting eller en kop. Og i sidste måned holdt vi hendes fødselsdag, som vi har gjort i fem år, på Pajens Place, og der kom over 80 mennesker og fejrede hendes fødselsdag. 50 blev og spiste med. Så kan du mærke gåsehuden kommer op.

- Hvilken straf fik bilisten?

- Han fik et års ubetinget fængsel, og mistede kørekort i fem år. Men han kørte rundt i bil indtil retssagen + de 14 dages betænkningstid.

- Var det en passende straf - hvorfor/ikke?

- Nej. Det er en hån over for mennesker, når man tager et andet menneskes liv og slipper med et års fængsel. Han har slået et andet menneske ihjel. Så er den ikke længere. Straffen er lig nul. Strafferammen er otte års fængsel, så er det ikke nødvendigt at ligge nede på et år, siger Carsten Andersen og fortsætter:

- Der skal skelnes mellem meningsløse trafikdrab, og trafikuheld. Men man bør idømmes 6-8 års fængsel, når vi snakker meningsløse trafikdrab. De tre unge mennesker der brændte en hal af i Vrå, skal betale resten af livet for 'døde ting. Ham her skal ikke betale for noget. I et ordenligt land ville det aldrig være således, at penge har mere at sige end livet. Jeg er glad for, jeg ikke skal synge det er et yndigt land. Der er noget galt. Det her rører mange flere mennesker, end du er klar over.

- Hvad ville det betyde for dig, hvis straffen var højere?

- Så kunne man bevare troen på retssamfund. Og man ville kunne få nogle år til at komme sig, og ikke frygte at man skulle møde vedkommende hvis man eks. er ude for at handle. Hvis straffen var højere, ville de unge forhåbenligt tænke sig bedre om.

- Hvad tænker du om bilisten i dag?

- Det vil du slet ikke vide, men han har måske fået hukommelsen tilbage, da jeg efter 5 år blev kontaktet af politiet, for en konfliktmægling.

1 af 3 Foto: René Schütze
2 af 3 Martinna Medum Andersen blev dræbt af en ung mand, der kørte hensynsløst. Foto: Privat
3 af 3 Carsten og Ann Andersen mistede deres elskede datter, Martinna, fordi en ung mand kørte med alt for høj fart og sprit i blodet. Foto: René Schütze