Bror kørt ihjel efter julefrokost: Jeg kan slet ikke tolerere spritbilister længere

- Jeg synes, halvandet års fængsel er for lidt, når man tænker på, at han har taget et andet menneskes liv. , siger 33-årige Dan Jørgensens søster

Marianne Jørgensen mistede sin bror, der blev kørt ned af en spritbilist. Foto: Jan Unger
Marianne Jørgensen mistede sin bror, der blev kørt ned af en spritbilist. Foto: Jan Unger

33-årige Dan Jørgensen tager hjem omkring midnat fra en julefrokost. Han er for fuld til at køre bil, så derfor går han. På vej hjem bliver han kørt ned.

Bilisten lader Dan ligge hårdt kvæstet. Han bliver fundet kort tid efter af et ægtepar, der kommer kørende. Politiet finder bilisten omkring klokken fem.

Politiet finder ud af, at den 37-årige mand er fuld, og han har ikke noget kørekort. Det har han fået frakendt i fem år på grund af spritkørsel.

Kort tid efter, at politiet har anholdt den 37-årige i Asminderød, giver Dan Jørgensens krop efter inde på Rigshospitalet. Hans skader er for voldsomme. Lårbenene og ryggen er brækket, leveren er læderet og han bløder fra hovedet. Tilbage står Dans mor og søsteren Marianne.

- Hvordan fik du at vide, at din bror var død i en ulykke?

- Jeg fik det at vide i telefonen lørdag ved middagstid. Min mor ringede, da jeg var inde i København, da der var COP15 møde, for at se på alt det, der skete og købe min brors julegave. Jeg stod ved Tivoli, da hun ringede. Først ville hun ikke sige, hvad det var. Hun sagde bare, at jeg skulle komme hjem, men jeg kunne bare høre det på stemmen med det samme, at der var noget galt – helt ragende galt.

- Hvordan har ulykken påvirket dit liv?

- Jeg kan slet ikke tolerere spritbilister længere. Jeg har stadig dage, hvor jeg er ked af det. Særligt nu her omkring årsdagen for hans død, men også omkring hans fødselsdag. Det har også ændret mig den måde, at jeg er blevet mere åben. Jeg fortæller gerne om Dans ulykke. Jeg vil bare gerne give det budskab videre, at det med at køre, når man har drukket. Det går bare slet slet ikke.

- Hvilken straf fik bilisten?

- Halvandet år i fængsel, 10 års frakendelse af kørekortet, og så skulle han betale sagens omkostninger.

- Synes du, at det var en passende straf?

- Ja og allermest nej. Problemet er jo at selv om, han havde fået frakendt kørekortet i forvejen, så kørte han jo alligevel. Fængslet holder ham væk fra vejene i en tid, men han kommer jo ud igen. Så skulle man smide ham i fængsel for tid og evighed. Det kan man jo heller ikke.

- Så et eller andet sted, er det noget andet, der skal til. Jeg tror, at man skal gribe ind længe før, at han sætter sig i bilen. Det er en holdningsændring, der skal til. Vi skal have ændret folks holdning til det med, at sætte sig ind i en bil, når de har drukket, og jeg mener også at det er venner og families ansvar at gribe ind, når de kan se, at det er ved at ske.

- Hvad ville det betyde for dig, hvis straffen var højere?

- Jeg synes, halvandet års fængsel er for lidt, når man tænker på, at han har taget et andet menneskes liv. Men præcist hvor lang straffen skulle være. Det ved jeg ikke.

- Hvordan har du det med bilisten i dag?

- Han er mig fuldstændig ligegyldig. Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke tænker ret meget på ham med mindre, at man læser i avisen, at der er en, der har kørt spritkørsel for gud ved hvilken gang. Som da den her dreng for kort tid siden blev kørt ihjel oppe i Nordsjælland. Så tænker jeg da, mon det er den samme? Men ellers i det daglige bruger jeg ikke tid på ham. Så tænker jeg mere på min bror og alle de gode oplevelser, vi har haft sammen. Det er meget vigtigere for mig end spritbilisten.