Han snød 61 med fupannoncer

Koncertbilletter, iPhones og iPads eksisterede ikke, men svindler solgte dem alligevel på Den Blå Avis

Svindleren Christian Henrik Karlsson sendte et foto af sit pas til sine kunder for at dokumentere, at han skam var reel nok. De sendte penge, men så aldrig deres varer.
Svindleren Christian Henrik Karlsson sendte et foto af sit pas til sine kunder for at dokumentere, at han skam var reel nok. De sendte penge, men så aldrig deres varer.

Kunderne stod i kø og sendte penge for koncertbilletter, iPhones og iPads, der var annonceret billigt til salg i Den Blå Avis.

Men varerne kom aldrig. For sælgeren var en bedrager, der systematisk snød folk på internettet.

Den 3. januar næste år stilles svenskeren Christian Henrik Karlsson, 33, der har tilstået bedrageriet, for retten i Helsingør, hvor Nordsjællands politi kræver ham dømt for at have snydt 61 navngivne mænd og kvinder for 124.335 kroner.

Han sad i sit hjem i London og styrede svindlen, hvor han indrykkede annoncerne på dba.dk og tog imod pengene, der blev overført via Western Union eller direkte til hans konti i England.

Men han havde aldrig til hensigt at levere nogen varer, mener politiet.

Kunderne troede, at de købte 29 iPhones, 16 iPads og en stak koncertbilletter til Lady Gaga, Justin Bieber, Robin Williams, Skanderborg Festival og teaterbilletter. Priserne for en iPhone lå mellem 1500 og 2500 kr. og en iPad kunne fås helt ned til 1790 kr.

Foruden en fængselsdom kræver anklagemyndigheden svenskeren dømt til udvisning og til at betale erstatning til de 61 ofre.

Sendte kopi af sit pas
En af de uheldige var den 22-årige studerende Emma Boxill, der ledte efter en brugt iPhone på dba.dk. Hun faldt over en af Christian Henrik Karlsson annoncer med en iPhone 3GS til 1500 kr.

- Det virkede reelt nok. Han sendte en email med en kopi af hans pas, og der var en god kommunikation med ham på sms. Men så snart jeg havde overført pengene via Western Union, fordi han boede i London, så hørte jeg ikke mere fra ham. Han ville ellers sende telefonen med kurérpost med det samme, siger Emma Boxill til Ekstra Bladet.

Da iPhonen ikke kom som lovet skyndte Emma Boxill at anmelde Christian Henrik Karlsson til politiet, og da hun googlede hans navn, fandt Emma Boxill straks ud af, at hun ikke var eneste offer. Det myldrede med advarsler på nettet mod svindleren.

- Havde jeg dog bare undersøgt hans navn inden jeg sendte pengene, siger hun. I dag er Emma Boxill meget forsigtig med at handle på nettet.

- Jeg er stadig på SU, så jeg håber da, jeg får mine 1500 kr. tilbage, men det bliver nok svært, når han skylder så mange, siger Emma Boxill.

Lokkede med Lady Gaga
Et andet offer er Kim Sømark, 42, der købte to koncertbilletter til Lady Gaga koncert i Herning. Sælgeren virkede reel nok. Han havde to billetter i overskud, da han var flyttet til London. Christian Henrik Karlsson sendte en kopi af sit pas, og Kim Sømark overførte pengene via Western Union fra en kiosk i Aalborg.

- Der kom ingen billetter, og jeg kunne konstatere, at pengene var hævet. Så meldte jeg ham til politiet, siger Kim Sømark.

Han og konen måtte købe to andre billetter til Lady Gaga: - Det blev så lige dobbelt så dyrt, siger han.

Christian Henrik Karlsson har siddet varetægtsfængslet i Helsingør Arrest siden den 5. september, efter at han blev udleveret fra England på en europæisk arrestordre fra Nordsjællands politi. Efterforskningen har bekræftet, at han brugte engelske IP-adresser til at begå svindlen.

Kun i to tilfælde lykkedes det kunderne at stoppe betalingerne i tide, fordi de fattede mistanke til Christian Henrik Karlsson.