Efter overfald i Vestre: Krisemøde om farlig sindssyg

Vestre Fængsel ved ikke, hvad man skal stille op med 28-årig farlig sindssyg, der er dømt til Sikringen, som ikke har plads til ham

Vestre Fængsel er ikke beregnet til psykisk syge indsatte. Men en 28-årig har ventet siden dommen i november på en plads på Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Vestre Fængsel er ikke beregnet til psykisk syge indsatte. Men en 28-årig har ventet siden dommen i november på en plads på Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)

Efter overfaldet på en fængselsbetjent i Vestre Fængsel i dag ligger en 28-årig indsat nu spændt fast til en briks på sygeafdelingen overvåget 24 timer i døgnet.

I morgen holder fængslet derfor et 'krisemøde' i forsøget på hurtigst muligt at få den 28-årige flyttet til Sikringsafdelingen på psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland, som han er dømt til, men hvor alle 30 pladser er optaget.

Siden dommen i november sidste år har den 28-årige ventet på en ledig plads på Sikringsafdelingen, hvor han kan få professionel behandling for sin sindssygdom. Det kan han ikke i Vestre Fængsel.

Se også: Fængselsbetjent overfaldet af sindssyg eks-rocker

- Der har ellers været en periode, hvor det er blevet vurderet, at han har haft det godt, og så sker det her. Hans adfærd er belastende, fordi vi ikke ved, hvornår han pludseligt reagerer. Han er personfarlig, og vi har løbende forsøgt at få ham overført til Sikringen, men indtil videre er der ikke plads, siger fængselsinspektør Peter Vesterheden, Københavns Fængsler.

Fængslet vil nu vurdere, om den 28-årige eventuelt skal flyttes til en lukket psykiatrisk afdeling, mens han venter på at komme på Sikringen i Nykøbing Sjælland.

Overfaldt ekskæreste i besøgsrum
Ved dommen i november, hvor han blev dømt for et grov seksuel mishandling af sin ekskæreste i et besøgsrum i Politigårdens Fængsel og for tre overfald på fængselsbetjente i Vridsløselille Statsfængsel, Vestre Fængsel og Politigårdens Fængsel, blev den 28-årige tidligere AK 81´er erklæret for sindssyg.

Han er så farlig, mener retslægerne, at han skal anbringes på Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland, hvor særligt farlige sindssyge behandles under den største sikkerhed. Men Sikringen er fyldt, og der kan være lang ventetid på en plads.

Fængselsbetjente overvåger nu den 28-årige døgnet rundt, fordi han er bæltefikseret. Det kræver loven. Selvom han er på Vestre Fængsels hospital, kan han ikke tvangsmedicineres, og han får ikke den nødvendige behandling, så længe han ikke er på Sikringen eller en psykiatrisk afdeling.

- Det havde været velgørende, hvis der var plads på Sikringen, siger Peter Vesterheden.

Ni af 10 har en psykiatrisk diagnose
Kriminalforsorgen har netop offentliggjort en rapport, der viser, at 91 procent af de varetægtsfængslede i Vestre Fængsel har mindst én psykiatrisk diagnose. Otte procent lider af en sindssygdom og 83 procent er diagnosticeret med andre psykiatriske lidelser for eksempel stressrelaterede tilstande.

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, mener, at de nye tal er stærkt foruroligende: -Det er overraskende og stærkt bekymrende, at så mange indsatte lider af psykiske sygdomme. Problemet er større, end vi frygtede, siger han.

Fængselsinspektør Peter Vesterheden siger til Ekstra Bladet, at tallet er højere end forventet. Han tilføjer, at 40 procent af de indsatte også har et misbrug.

- Det kræver, at vi ser på vores indsats og uddannelse, siger Peter Vesterheden.