Tønder-drabet: Min far fik en meget voldsom død

Gymnasielærer sigtet for drab: - Min far flyttede til Tønder for at nyde sin alderdom. Og så dør han på denne forfærdelige måde. Det er bare så trist, siger sønnen Jonas

Den 34-årige gymnasielærer er sigtet for drab på Ernst Ellebye fraTønder. Han nægter sig skyldig i den alvorlige anklage. Gymnasielærerenhar netop skiftet advokat. ( Privatfoto)
Den 34-årige gymnasielærer er sigtet for drab på Ernst Ellebye fraTønder. Han nægter sig skyldig i den alvorlige anklage. Gymnasielærerenhar netop skiftet advokat. ( Privatfoto)

For få år siden flyttede Ernst Ellebye fra København til Tønder for at få en fredfyldt alderdom. Hans drøm blev kun delvist opfyldt. Natten til den 21. december omkom den 74-årige mand under et slagsmål med en 34-årig gymnasielærer fra byen.

Læreren er nu sigtet for drab og sidder varetægtsfængslet. Han nægter sig skyldig i den alvorlige sigtelse. Noget tyder på, at læreren i beruset tilstand tog fejl af sin egen og pensionistens lejlighed.

- Det er bare så trist. Min far flyttede hertil, netop fordi han ville være tæt på mig, min kone og to børnebørn på et og fire år. Han ønskede fred og ro efter et langt liv som kontrollør i Tivoli i København, fortæller sønnen Jonas.Politiet har endnu ikke frigivet Ernst Ellebyes lejlighed. (Foto: Claus Bonnerup).
Politiet har endnu ikke frigivet Ernst Ellebyes lejlighed. (Foto: Claus Bonnerup).

Først nu har den 32-årige mekaniker overskud til at fortælle om den tragiske måde, hans far mistede livet på.

- Jeg vil ikke sige noget om, hvad der skete inde i lejligheden. Politiet har fortalt os det hele. Men de har bedt os om ikke at sige noget af hensyn til efterforskningen, og det respekterer vi. Jeg afslører ikke for meget ved at sige, at min far fik en meget voldsom død. Han fik en død, som ingen fortjener. Han døde ikke som følge af et enkelt slag eller et fald, fastslår sønnen over for Ekstra Bladet.

Ifølge Jonas Ellebye var faderen, der boede i sin lejlighed på Bargumsvej i Tønder, et meget hjælpsomt menneske, der faldt godt til i sine nye omgivelser.

- Han blev kaldt en rigtig gentleman af folk, fortæller sønnen.

Respiratoren blev slukket
Den lille familie fik et chok, da de midt om natten blev vækket af betjente, som fortalte, at faderen var blevet overfaldet.

- I første omgang blev han kørt på hospitalet i Aabenraa. Vi håbede, at det alligevel ikke var så alvorligt, for det er jo et lille hospital. I Aabenraa var de imidlertid klar til at køre ham til Odense Universitetshospital. Far var dybt bevidstløs og blev lagt i respirator. Vi fik senere at vide, at der ingen chance var for, at han ville vågne op igen. Så besluttede vi, at respiratoren skulle slukkes.

- Min far havde flere kraniebrud og var så hævet i ansigtet, at jeg kun kunne genkende ham, fordi jeg vidste, hvem han var. Det var sørgeligt at se ham på denne måde, siger Jonas Ellebye.

Bagefter skulle han give sine børn den triste besked om, hvad der var sket med deres farfar.

- Jeg vidste jo ikke noget om, hvordan man siger sådan noget. Så vi spurgte sygeplejersken på hospitalet. Hun rådede os til at sige, at 'en dum mand havde slået farfar, så nu var han død. Og politiet har fanget den dumme mand'. Jeg ved ikke, hvor meget de har forstået af det.

Har ondt af gerningsmandens familie
- Hvad er dine følelser over for den sigtede gerningsmand?

- De er meget blandede. Det ene øjeblik har jeg lyst til at give ham af samme skuffe. Det næste øjeblik har jeg ondt af hans ekskone og lille barn. De kommer jo nok til at skulle undvære ham i lang tid. Men det er fuldstændig uforståeligt over for mig, at han har reageret så voldsomt inde i lejligheden, siger Jonas Ellebye.

Kom i autonome kredse
Ekstra Bladet har fra flere uafhængige kilder fået oplyst, at den 34-årige gymnasielærer har befundet sig i autonome kredse i København for en del år siden.

Et forhold, som gymnasielærerens nye advokat, Kim Bagge, ikke har hørt om.

- Jeg er først nu ved at få overdraget sagen, så jeg har endnu ikke fået sat mig ind i den. Jeg kan derfor ikke kommentere dine oplysninger, siger Kim Bagge til Ekstra Bladet.Den 34-årige gymnasielærer var ansat på Tønder Gymnasium. Han sidder varetægtsfængslet og hans elever bliver nu undervist af vikarer. (Foto: Claus Bonnerup)
Den 34-årige gymnasielærer var ansat på Tønder Gymnasium. Han sidder varetægtsfængslet og hans elever bliver nu undervist af vikarer. (Foto: Claus Bonnerup)


I Tønder forsøger Jonas Ellebye at bearbejde den store sorg.

- Mit humør svinger meget. Det ene øjeblik er jeg højt oppe. Det næste er jeg helt nede. Men familien er sød til at trøste, og det hjælper. Vi ser frem til, at politiet frigiver lejligheden, så vi kan få ryddet op og komme videre, siger Jonas Ellebye.