Falleret spekulant tiltalt for svindel til 27 mio. kr.

Storspekulanten, der er kendt som 'hashlægen' og Klaus Riskærs tidligere svigerfar, er tiltalt for skattesvig og skyldnersvig

Vagn William Andersen, tidligere Vagn Bremerskov Jensen, er nu tiltalt for skattesvig og skyldnersvig til 27 mio. kr. Han er konkurs efter finanskrisen og skylder Eik Bank 500 mio. kr. (privatfoto)
Vagn William Andersen, tidligere Vagn Bremerskov Jensen, er nu tiltalt for skattesvig og skyldnersvig til 27 mio. kr. Han er konkurs efter finanskrisen og skylder Eik Bank 500 mio. kr. (privatfoto)

Den tidligere storspekulant og mangemillioner Vagn William Andersen, der er personligt konkurs og som skylder den krakkede EIK Bank en halv milliard kroner, er nu tiltalt for skattesvindel og skyldnersvig for 27 millioner kr.

Dét blev afsløret af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet ved et retsmøde i Københavns Byret i dag, hvor Vagn William Andersen krævede at blive beskyttet af et navneforbud under straffesagen.

Men det afviste byretsdommeren med hensyn til sagens offentlige interesse og samfundsmæssige betydning.

Byretten mente ikke, at Vagn William Andersen, hvis navn har været bredt omtalt i forbindelse med den gigantiske konkurssag, ville blive krænket ved omtale af straffesagen.

Han bor officielt i Luxembourg og hævder, at han derfor ikke er skattepligtig i Danmark. Men både skifteretten og Østre Landsret har i forbindelse med konkurssagen afgjort, at han er skattepligtig i Danmark.

Fem års regnskaber forsvundet
'Bagmandspolitiet' mener, at han skal beskattes af millionhonorarer, han har fået udbetalt, og desuden mener SØIK, at han har begået skyldnersvig mod konkursboet ved at pantsætte det samme aktiv flere gange.

Anklageren i sagen afslørede også, at politiet forgæves har forsøgt at finde bogføring fra årene 2005 og 2010 fra Vagn William Andersens selskab, men alle papirer er forsvundet. Derfor er han som direktør også tiltalt for at have overtrådt bogføringsloven.

Den pressesky og kulørte Vagn William Andersen er kendt i offentligheden som 'hashlægen', fordi han har en 30 år gammel dom på fire et halvt års fængsel for indsmugling af 102 kilo hash.

Var Riskærs svigerfar
Han er også kendt som Klaus Riskær Pedersens tidligere svigerfar, der finansierede det kæmpe palæ på Dronninggårds Allé i Holte til 23 millioner kr., som datteren Jill Andersen flyttede ind i sammen med Klaus Riskær. Parret gik fra hinanden efter tre års ægteskab.

Vagn William Andersen har haft bopæle i England, Frankrig og Luxembourg, men 'bagmandspolitiet' vil under straffesagen forsøge at bevise, at den tidligere læge mest har opholdt sig i Danmark, og derfor er skattepligtig.

Hans forsvarer Preben Kønig bestrider, at Vagn William Andersen er skattepligtig i Danmark, og kræver derfor frifindelse for tiltalen for skattesvig og skyldnersvig.

Sagen blev anmeldt den 9. maj 2012 af SKAT, og statsadvokaten har efterforsket sagen til slutningen af sidste år. Banker i ind- og udland er med kendelser blevet tvunget til at udlevere oplysninger om Vagn William Andersen, og politiet har ransaget i Danmark og Luxembourg.

- En heksejagt
I byretten sagde forsvarsadvokat Philip Palmer Jørgensen, at det ville minde om en heksejagt, hvis pressen kunne identificere Vagn William Andersen i forbindelse med straffesagen. Han afviste, at hans klient på nogen måde skjuler sig i udlandet.

Advokaten kærede byrettens afvisning af et navneforbud til Østre Landsret.

Kurator i konkursboet Pernille Bigaard har tidligere sagt til Berlingske Business, at kurator ikke har kunnet komme i kontakt med Vagn William Andersen, der tilsyneladende var forsvundet fra jordens overflade.

Det er hans konkursramte ejendomsselskab Sydporten aps, der skylder den krakkede færøske Eik Bank Danmark 500 millioner kr. Penge som skatteyderne kan risikere at hænge på i forbindelse med bankpakkerne.

Banken havde store ambitioner om at vokse i Danmark og ejendomsspekulanten Vagn William Andersen blev storkunde hos Eik Bank. Han lånte mange, mange millioner til opkøb af ejendomme - men da boblen brast var hans kæmpe lån med til at tvinge Eik Bank i knæ.

Berlingske Business har tidligere beskrevet, at Vagn William Andersen ikke havde nogen penge at stille til sikkerhed hos Eik Bank, men at banken lod sig nøje med et par malerier af Carl-Henning Pedersen til et par hundrede tusinde kroner. Derefter stod pengekassen pivåben for spekulanten.

Vagn William Andersen var ikke selv mødt op i Københavns Byret i dag. Straffesagen mod ham er endnu ikke berammet, men ventes at vare 10-12 dage senere på året.

1 af 3 'Hash-lægen' blev Vagn Bremerskov Jensen døbt i forbindelse med sin dom for hashsmugling. Han var ellers en ambitiøs kræftforsker, men blev lokket af formuerne på ejendomsmarkedet. (Privatfoto)
2 af 3 Jill Andersen, datter af den tiltalte spekulant, blev gift med Klaus Riskær, men ægteskabet holdt kun i tre år. Hendes far finansierede parrets kæmpe palæ i Holte. (Foto: Ole Steen)
3 af 3 Vagn William Andersen, tidligere Vagn Bremerskov Jensen, er nu tiltalt for skattesvig og skyldnersvig til 27 mio. kr. Han er konkurs efter finanskrisen og skylder Eik Bank 500 mio. kr. (privatfoto)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen