Kæmpe narkosag kan sprænge strafferammen

Anklageren vil sprænge strafferammen på 16 år i en sag om indsmugling og opblanding af 650 kilo hård narkotika

Den største danske straffesag om indsmugling og salg af hård narkotika bliver tirsdag indledt ved Retten på Frederiksberg.

Otte mand står i anklageskriftet tiltalt for at have indsmuglet narkotika fra Holland. Stofferne skulle efter ankomsten til Danmark blandes op, så der i alt ville være 650 kilo kokain og amfetamin, der kunne sælges videre.

I Danmark er der ikke tidligere faldet dom i sager, hvor der har været så store mængder hård narkotika indblandet.

Derfor ønsker anklagemyndigheden noget usædvanligt at bruge en særlig bestemmelse i straffeloven, som drejer sig om at overskride strafferammen på 16 års fængsel, på grund af sagens grove og systematiske karakter.

Det har den ene af sagens anklagere, Alexander Fält Dzougov, tidligere fortalt Ritzau.

Advokaterne Sysette Vinding Kruse og Henrik Stagetorn, der er forsvarere for to af de tiltalte, mener ikke, at sagen er berettiget til en så markant straf.

- Jeg kan sige så meget, at strafferammen er lagt ret højt op fra anklagemyndighedens side. Jeg synes i forvejen, at 16 år er højt sat. En hel del af forholdene er ikke nogle, hvor anklagemyndigheden har fanget folk på fersk gerning, siger Sysette Vinding Kruse. Hun suppleres af Henrik Stagetorn:

- Det er lidt en domino-sag forstået på den måde, at anklagemyndigheden siger, at det er foregået sådan her én gang, og så må det også være foregået sådan her flere andre gange.

Ifølge anklageskriftet transporterede de tiltalte narkotikaen til Danmark i biler ombygget til formålet. Det drejer sig om biler af mærket Citroën C4.

Anklagemyndigheden vil forsøge at bevise, at der blandt andet har fundet flere indsmuglinger sted af portioner på 24 og 39 kilo. Mængder som efterfølgende skulle blandes op til det dobbelte med henblik på videresalg.

Det er politiets specialgruppe Task Force Øst, som har efterforsket sagen. De indsmuglinger, der er nævnt i anklageskriftet, skulle have fundet sted i perioden juni 2012 til april 2013.

Der forventes at falde dom i den omfattende sag til juni.