Nicolas Winding Refn i retten: Sagsøgt for godt 400.000 kroner

Stjerneinstruktøren har skiftet Hollywood-tilværelsen ud med en tur i retten. Nicolas Winding Refn er sagsøgt for et beløb på godt 400.000 kroner

Instruktør Nicolas Winding Refn. (Foto: Thomas Sjørup)
Instruktør Nicolas Winding Refn. (Foto: Thomas Sjørup)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Det er ikke hver dag, at retten har fint besøg fra Hollywood.

Men i dag må glamour-vante Nicolas Winding Refn vende sig til lidt mere ydmyg rammer i Københavns Byret retssal nummer 22.

Stjerne-instruktøren er blevet hevet i retten af Advokatfirmaet, Brix Jensen og Havemann, der har sagsøgt ham for godt 400.000 kroner.

Sagsøgeren mener, at Michael Havemann har været Nicolas Winding Refns personlige advokat for ti år siden. Dengang instruktøren havde stor succes med Pusher-trilogien, men senere gik konkurs.

Men ifølge Nicolas Winding Refn har han aldrig personligt fået advokatbistand fra Michael Havemann - han havde derimod en helt anden advokat. Derfor er instruktøren angiveligt blevet ført bag lyset af de folk omkring ham, der stod for de praktiske ting i hans produktionsselskaber. Særligt en mand - hans tidligere makker.

- Det vigtigste for mig var min kunstneriske frihed, da jeg ikke er ret god til de praktiske ting. Jeg blandede mig ikke i min makkers ting, ligesom han ikke blandede sig i mine film, siger Nicolas Winding Refn.

Ført bag lyset
Brix Jensen og Havemann har blandt andet ført flere sager i Nicolas Winding Refns navn, men det har han, ifølge ham selv, aldrig fået at vide. Det eneste hans partner fortalte ham var, at de ville vinde sagerne, så han skulle ikke bekymre sig.

- Det eneste jeg koncentrerede mig om var at lave Pusher 2 og 3, så vi kunne betale de penge, vi skyldte. Jeg regnede derfor med, at folkene omkring mig havde styr på det med advokaterne. Derfor blandede jeg mig ikke, siger Nicolas Winding Refn i Københavns Byret.

Nicolas Winding Refn understreger, at han aldrig har set papirer eller fakturaer på det arbejde, som Brix Jensen og Havemann påstår, de har udført for manden bag kultfilmen Pusher og Hollywood-succesen Drive. Han koncentrerede sig udelukkende om sine film.

Men nu har instruktørens manglende fokus på praktik kostet ham en tur i Københavns Byret.

- Hvorfor er I her?
Nicolas Winding Refn er til stede i retten, og Ekstra Bladet har talt med instruktøren. Han ønsker ikke at udtale sig om sagen, men havde følgende kommentar:

- Hvorfor er i her overhovedet? Der må da være vigtigere ting i verden at skrive om. Det her er i hvert fald ikke særlig interessant, siger Nicolas Winding Refn til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har talt med både Nicolas Winding Refns og Brix Jensen og Havemanns advokater, men de har begge samme entydige svar.

- Ingen kommentarer, lyder det fra både Christian Alsøe og Mikael Skytte Thorstholm.

Fanget i TV-program
I retten afspillede Brix Jensen og Havemann en lydfil fra satireprogrammet ’Den 11. Time’ med Michael Berthelsen som vært.

Her fremgår det, at Nicolas Winding Refn fortæller Berthelsen, at han skylder Michael Havemann en million kroner for advokatbistand. Men ifølge Nicolas Winding Refn var det hele fiktion, skæg og løjer.

- Det sagde jeg udelukkende, fordi jeg bliver nødt til at snakke i jeg-form. Det bad Michael Berthelsen om for at gøre det mere personligt, men det hele var bare fiktion og tom snak. Sådan var tv-programmets format, siger Nicolas Winding Refn

Ekstra Bladet følger sagen i retten.