Bayern-boss skal afsone i Hitlers fængsel

Strengt reglement: Uli Hoeness må dele madkø med barnemordere - ingen kanaler med Bundesliga i cellen

Uli Hoeness ved domsafsigelsen 13. marts. Nu venter fængslet. (Foto: AP/Sven Hoppe)
Uli Hoeness ved domsafsigelsen 13. marts. Nu venter fængslet. (Foto: AP/Sven Hoppe)

En af tysk fodbolds mægtigste mænd gennem årtier, Bayern München-bossen Uli Hoeness, skal i løbet af kort tid møde op for at afsone en skattedom i Adolf Hitlers gamle fængsel.

Se også: Bayern-præsident smidt i spjældet

Den borglignende Landsberg-anstalt havde Det Tredje Riges senere diktator indsat som fange efter nazisternes fejlslagne ølkælderkup i München i 1923.

Det var her, Hitler dikterede sin berygtede bog 'Mein Kampf' til den senere stedfortræder Rudolf Hess.

I dag huser fængslet 420 indsatte, heriblandt mordere, narkohandlere, sexforbrydere - og om kort tid altså Uli Hoeness.

Ingen pardon
I anledning af den prominente gæsts snarlige ankomst var pressen mandag inviteret indenfor. Hele 160 journalister og fotografer mødte op.

Hoeness modtog i midten af marts en dom på tre et halvt års fængsel for skattesvig på 28 millioner euro, over 200 millioner kr.

Se også: Derfor skal Uli Hoeness i fængsel

Han havde håbet på en betinget dom, men fik tre et halvt år uden pardon.

Se også: Bayern-boss træder tilbage

I de første to uger efter sin ankomst får Hoeness af sundhedsmæssige årsager lov til at dele en større celle med en anden fange, oplyser fængslets vicedirektør Harald Eichinger til Reuters.

Derefter anbringes han i en normal fængselscelle på otte kvadratmeter. Her kan han disponere over en briks, en stol, et skab, håndvask og toiletkumme.

Samme regler for alle
Fængslets ledelse understreger overfor pressen, at der ikke findes VIP-indsatte. De samme regler gælder for alle.

Hoeness må kun medbringe få personlige ejendele, herunder sin vielsesring, et ur og nogle fotografier. Han kan modtage besøg to gange om måneden - hver gang i to timer.

Den tidligere VM-vinder kan vælge mellem at tilbringe dagen i cellen eller arbejde i fængslets værksteder til en løn på ca. 90 kroner om dagen.

Se også: Bayern har fundet Hoeness’ afløser

Ekstra pølser straffes
Avisen Bild opregner en række yderligere punkter fra de strenge regler.

- Han kan medbringe et fjernsyn i cellen og koble sig på fængslets kabel-tv. Men blandt kanalerne finder han ikke Sky, og derfor må Hoeness undvære Bundesligaen.

- Computer og mobiltelefon er forbudt i fængslet.

- Alle indsatte skal gå i fængselstøj.

- Maden er simpel. Til morgenmad står den på rugbrød. To gange om ugen er der syltetøj til. Frokosten består ofte af nudler med salat. 'Der vanker ingen ekstra pølser', lyder det spydigt i Bilds reportage. Tværtimod giver det disciplinærstraf at snyde sig til mere mad. Måske bliver det en tiltrængt kur for den trinde Hoeness, der i øvrigt ejer en pølsefabrik.

Blandt andre indsatte, som Hoeness kan hyggesludre med i madkøen, nævner Bild den såkaldte Krailling-killer. Denne mand, 53-årige Thomas S, afsoner livstidsdom for drabet på sine to små niecer i en af de seneres års mest omtalte tyske mordsager.

Nazister endte i galgen her

Foruden Hitler og hans kumpaner fra ølkælderkuppet i 1923 husede Landsberg-fængslet også nazister efter Tysklands nederlag i 2. verdenskrig.

Således blev mange tyske krigsforbrydere henrettet her. 259 døde i galgen, mens 29 blev skudt af eksekutionspeletoner i fængslets gård.

1 af 5 I 1924 skuer Hitler ud af vinduet fra sin celle i Landsberg-fængslet, der nu får den tidligere Bayern-boss Uli Hoeness som indsat. (Polfoto)
2 af 5 Det borglignende fængsel ligger i Landsberg am Lech, 65 km fra München. (Foto: AP/Matthias Schrader)
3 af 5 Cellerne er på otte kvadratmter og tæller briks, håndvask, lokum og skab. (Foto: AP/Matthias Schrader)
4 af 5 I sit nye hjem kommer den tidligere Bayern-præsident til at dele hverdagen med 420 andre indsatte, herunder barnemordere, narkohandlere og sexforbrydere. (Foto: AP/Matthias Schrader)
5 af 5 Uli Hoeness ved domsafsigelsen 13. marts. Nu venter fængslet. (Foto: AP/Sven Hoppe)