Spritsag blev væk hos politiet - fejl har hindret anke

Bilist ankede spritdom, men efter 26 måneder har landsretten på grund af politi-fejl endnu ikke fået sagen

En mand fra Københavns omegn er blevet offer for en fejl hos politiet.

Han ankede i januar 2012 en dom om sprit- og hashkørsel til Østre Landsret, men sagen blev væk hos Københavns Politi.

I dag, efter 26 måneder, er ankesagen endnu ikke sat i værk. På grund af fejlen er hans krav på en ny vurdering indtil videre blevet tilsidesat.

Hos politiet kan man ikke præcist forklare, hvad der er sket. Man kan blot konstatere, at sagen med den 32-årige mand blev væk.

- Mit kvalificerede bud er, at sagen er forsvundet i en postgang, siger vicepolitikommissær Knud Rindbøll på Station Bellahøj.

Det var 12. januar 2012, at en dommer på Frederiksberg straffede Gregers Kofoed. Resultatet var en bøde og ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år og seks måneder.

Ved en julefrokost i december 2011 havde han drukket fire fadøl og røget en joint. Efter fire-fem timers søvn hos en bekendt satte han sig bag rattet, og derefter blev han stoppet af politiet på Tuborgvej.

- Jeg skal ikke løbe fra det, jeg skal have min straf, siger Gregers Kofoed, der er mekaniker og far til to børn.

Han ankede inden for fristen, men blev efterhånden klar over, at ingen gjorde noget.

- Man føler, at man er med i en film, det er helt surrealistisk, siger han.

I efteråret 2013 fik Statsadvokaten i København besked om sagen, men endnu har man ikke sørget for at få den indbragt for landsretten.

Efter en stribe opkald til politi og anklagemyndighed, som sjældent ringer tilbage, føler manden sig ladt i stikken.

- Hvis dette var sket i en bananrepublik, ville man forstå det. Jeg er stolt af at være dansker og af vores samfund. Men min tillid til systemet er væk, konstaterer han.

- Jeg har gode jobmuligheder, men når arbejdsgivere hører, at jeg ikke har kørekort, siger de nej. Jeg er afhængig af det kørekort for at komme videre med mit liv. Men nu er der gået 26 måneder, siger Gregers Kofoed.

Utilfredsheden med byretsdommen drejer sig om flere ting. For eksempel mener han, at bøden er beregnet på et fejlagtigt grundlag, og at en fejlagtig promille blev lagt til grund af byretten.

Besværet med at få gennemført sin ankesag har påvirket ham psykisk. Han og kæresten bor ikke længere under samme tag, og det skyldes delvist uvisheden.

- Jeg blev anspændt, fordi jeg føler, at jeg lever i et mentalt fængsel, siger han.

- Jeg står frem, fordi jeg ikke synes, at andre skal udsættes for det samme.