Kanonkongens vilde våbensamling

Den svenske konges våbenlicenser bliver til en lang, lang liste

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

Haglgevær fra Bresjnev, en revolver fra den jordanske kong Hussein samt gaver fra svenske våbenfabrikker til en værdi af flere hundredtusinde kroner. Det er indholdet af den svenske konges helt private våbenkabinet.

Det viser en hidtil ikke offentliggjort liste over kongens våbenlicenser, som avisen Aftonbladet har fået indsigt i. Listen røber, at Carl Gustaf i årene 1964-1989 fik hele 45 skydevåben. Oplysninger om våbenlicenser og våben erhvervet efter 1990 er ikke tilgængelige for offentligheden.

To bøsser, som kongen fik i gave i 1971, er af det britiske luksusmærke Purdey og anslås at have en værdi på mellem 150.000 og 200.000 svenske kronor. Blandt bidrags<DB>yderne til kanon<DB>kongens samling findes også amerikaneren Edward G. Uhl, Bazookaens opfinder. Da svenske Husqvarna i 1975 fejrede jubilæum, blev der fremstillet 75 jubilæumsgeværer –<TH>hver til en værdi, dengang, af 25.000 svenske kroner. Og naturligvis blev kongen begavet med sådan et.

Chefen for Husqvarnas fabriksmuseeum fortæller, at kongen allerede som knægt fik en salonriffel fra fabrikken, fordi det ’var vigtigt at kunne sige, at kongehuset bar fabrikkens våben’.