Stak alle ned på skolegangen med to knive

Syv teenagere med livstruende skader efter masse-knivstikkeri på skole

(AP Photo/Keith Srakocic)
(AP Photo/Keith Srakocic)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Årsagen er ukendt. Men de brutale fakta ligger fast, efter et masse-knivstikkeri på Franklin Regional Senior High School i Pennsylvania her til morgen lokal tid:

At en blot 16-årig dreng var mødt i skole med to knive. Et kvarter inden undervisningen gik i gang - endnu mens der var masser af aktivitet på gangene - gik drengen amok og begyndte at stikke andre skolekammerater ned.

Angiveligt løb han i en blodrus ned af gangen og stak alle, han mødte på sin vej. Dernæst fortsatte han i flere klasseværelser. Bagefter endnu en gang på en af skoleområdets gange.

- Alt var kaotisk, da vi nåede frem. Folk løb forvirrede rundt. Da vi kom op på 3. sal, lå der adskillige meget alvorligt sårede, lød det for kort tid siden fra politichef Thomas Seefelt under en pressekonference på stedet.

Ofre er mellem 15 og 17 år
I alt 20 personer er såret. 19 er elever på skolen, mens en er sikkerhedsvagt på skolen.

En repræsentant fra skolen oplyser til CNN, at sikkerhedsvagten blev alarmeret af elever, der kom løbende skrigende ud på parkeringspladsen. Han løb med to kolleger ind i bygningen og fik efter sigende overmandet den 16-årig og fravristet ham sine våben.

- Men sikkerhedsvagten blev stukket under kampen, lød det.

Han skulle være blevet stukket i maven.
Syv af de sårede elever, der er blevet indbragt til hospitalet, skulle være i kritisk tilstand, eftersom de har fået livstruende knivstik, da den 16-årige gik berserk.

- De er blevet stukket i torsoen, bryst og ryggen. Mindst tre af de patienter vi fik ind røg direkte på operationsstuen med meget dybe og livstruende skader, lød det fra en stærkt bevæget læge, der netop nu gennemgår omfanget af patienternes skader på et andet pressemøde på det lokale hospital.

Ifølge overlægen, Dr. Mark Rubino, fra Forbes Regional Hospital i Monroeville, forventes det, at alle teenagerne overlever, men han understreger, at kvæstelserne er kritiske.

Små helte - store forskelle
Langt de fleste ofre er drenge og mellem 15 og 17 år.

- En hypotese kunne være, at drengene har beskyttet pigerne på skolen, og de rent faktisk kan betragtes som helte, forklarede en anden læge under hospitalets pressemødet.

Også en af skolens pigeelever har formentligt reddet en af sine kammeraters liv. Hun blev bragt til hospitalet sammen med en stærkt såret dreng. Men pigen blev under hele turen ved med at presse på drengens skader, så han ikke skulle forbløde.

Undersøger telefontrusler
FBI er gået ind i sagen og undersøger blandt andet meldinger om, at der forud for knivstikkeriet skulle være indgået trusler mod skolen via et telefonopkald. Om dette skulle have noget med knivstikkeriet at gøre er endnu uvist.

Der blev først sat en stopper for den 16-åriges blodsudgydelser på skolen, da skolens inspektør fik kontakt med ham. Forinden havde drengen allerede stukket en sikkerhedsvagt ned.

- Skoleinspektøren fik talt ham til rette, og herefter blev han lagt i håndjern og anholdt. Han er nu blevet bragt til behandling for skader han selv havde, oplyser politiet på stedet.

Drengen var selv elev på skolen og gik i 1. g.

[

FAKTA: Her er de seneste års voldsomme skolemassakrer

Onsdag gik en elev på en amerikansk high school i delstaten Pennsylvania amok med en kniv og sårede omkring 20 af sine skolekammerater og en voksen.

Her er nogle af de værste skyderier på skoler og universiteter i USA gennem de senere år, hvor det er kommet til dødsofre:

* December 2012: Skoleskyderi på grundskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut. 20 børn mellem seks og syv år samt seks voksne bliver dræbt, inden gerningsmanden skyder sig selv.

* April 2012: Syv mennesker meldes dræbt, efter at en mand har skudt omkring sig på et kristent universitet i Oakland, Californien. Den formodede gerningsmand anholdes kort efter.

* Februar 2008: Fem bliver dræbt af en 27-årig tidligere studerende på Northern Illinois University nær Chicago, inden han skyder sig selv.

Samme måned skyder en sygeplejerskestuderende to af sine medstuderende på Louisiana Technical College i Baton Rouge, inden hun begår selvmord.

* April 2007: En svært bevæbnet studerende dræber 32 personer og sårer 15 andre på et teknisk universitet i delstaten Virginia i USA. Der er tale om det værste massedrab på et universitet i USA.

Den 23-årige drabsmand viste gennem længere tid tegn på, at han havde psykiske problemer.

* Marts 2005: En 16-årig dreng skyder fem elever, en lærer og en sikkerhedsvagt på en skole i Minnesota i USA. Han dræber også sin bedstefar og dennes bekendte.

* April 1999: To unge mænd dræber 12 medstuderende og en lærer på Columbine High School i Littleton i Colorado i USA, inden de begår selvmord. Der er lavet flere film om Columbine-massakren, blandt andet Michael Moores "Bowling for Colombine".

Kilder: AFP, Reuters, dpa, BBC, CNN.

/ritzau/

]
1 af 3 (AP Photo/Gene Puskar)
2 af 3 (AP Photo/Keith Srakocic)
3 af 3 (AP Photo/Keith Srakocic)