Skræmt øjenvidne til knivdrama: Han stak alle på sin vej

16-årig gik amok med kniv på gymnasium i Pennsylvania

Mange elever og pårørende samledes uden for skolen efter de dramatiske hændelser, hvor 20 mennesker blev stukke ned. (Foto: AP)
Mange elever og pårørende samledes uden for skolen efter de dramatiske hændelser, hvor 20 mennesker blev stukke ned. (Foto: AP)

En 16-årig dreng gik tilsyneladende ud af det blå onsdag morgen lokal tid amok med to knive på et gymnasium i delstaten Pennsylvania i USA.

Se også: Skoleelever stukket ned på skole

19 medstuderende og en ansat på skolen blev såret ved episoden, hvor alle nærmest på mirakuløs vis har overlevet. Flere er dog fortsat i kritisk tilstand.

Hele episoden skete meget voldsomt, fortæller øjenvidnet Mia Meixner, der er elev på skolen, til CNN.

- Jeg stod ved mit skab og hørte en masse tumult bag mig. Jeg vendte rundt og så to drenge på jorden, og jeg troede først, det bare var en slåskamp. Og så så jeg blod. Og jeg så drengen, der stak folk komme op og løbe væk, siger hun.

Blodet sprøjtede
Hun fortæller, at hun så den anden dreng rejse sig op, hvorefter der væltede blod ud fra hans krop, der hvor han var blevet ramt med kniven. Ikke langt derfra var en ældre pige blevet ramt af drengen, idet han løb forbi hende. Blodet væltede ned ad armene på hende.

- Jeg smed mine bøger og løb over til hende og spurgte, om hun var OK, og om hun havde brug for hjælp, og jeg sagde, at vi skulle tage hende hen til skolesygeplejersken og skaffe hende hjælp, siger Mia Meixner.

Se også: Stak alle ned på skolegangen med to knive

Imens begyndte der at være højlydt råben og skrigen fra andre elever længere nede ad gangen, der højlydt advarede om drengen med kniven. En lærer kom til stedet og hjalp den sårede pige, mens Mia Meixner selv løb ud af skolen.

Politiet i byen Murrysville, hvor knivstikkeriet fandt sted, har endnu ikke oplyst et motiv for den 16-åriges blodrus, som altså gik ud over 20 mennesker, inden han blev tilbageholdt. Sikkerhedsvagter og skolens rektor formåede at få talt drengen til ro, hvorefter de pågreb ham indtil politiet nåede frem. En af skolens sikkerhedsvagter blev såret, mens han forsøgte at overvinde drengen, og han blev derfor også efterfølgende indlagt på hospitalet.

Han var sindssyg
Øjenvidnet Mia Meixner fortæller, at drengen var helt stille, mens han udførte sin uhyggelige gerning.

- Han gjorde det nærmest bare, og han havde et ansigtsudtryk som om han bare var sindssyg. Han løb bare rundt og stak alle ned, der stod i vejen for ham, siger hun.

Hun fortæller, at hun selv har haft undervisning sammen med den nu anholdte 16-årige.

- Han var meget genert og holdt sig meget for sig selv. Han havde ikke så mange venner, så vidt jeg ved, men jeg har heller aldrig hørt om nogen, der skulle have mobbet ham. Han var bare en genert type, der ikke rigtig snakkede med så mange folk, siger hun.

Én milimeter fra døden
Alt tyder på, at alle ofrene for den voldsomme knivvold slipper med livet i behold efter behandling på sygehuset. Syv var indledningsvis i livsfare.

Værst ser det ud for 17-årige Jared Boger, der ifølge lægerne var meget tæt på at miste livet. Således knivstikket mod hans brystkasse blot én milimeter fra at ramme hans hovedpulsåre, skriver wpxi.com.

Den 17-årige blev til gengæld ramt i leveren, og han skal derfor igennem adskillige yderligere operationer for at overleve.

De amerikanske medier har fortsat ikke offentliggjort identiteten på den 16-årige, der er sigtet i sagen, selvom blandt andet New York Post kender hans identitet.

[

FAKTA: Her er de seneste års voldsomme skolemassakrer

Onsdag gik en elev på en amerikansk high school i delstaten Pennsylvania amok med en kniv og sårede omkring 20 af sine skolekammerater og en voksen.

Her er nogle af de værste skyderier på skoler og universiteter i USA gennem de senere år, hvor det er kommet til dødsofre:

* December 2012: Skoleskyderi på grundskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut. 20 børn mellem seks og syv år samt seks voksne bliver dræbt, inden gerningsmanden skyder sig selv.

* April 2012: Syv mennesker meldes dræbt, efter at en mand har skudt omkring sig på et kristent universitet i Oakland, Californien. Den formodede gerningsmand anholdes kort efter.

* Februar 2008: Fem bliver dræbt af en 27-årig tidligere studerende på Northern Illinois University nær Chicago, inden han skyder sig selv.

Samme måned skyder en sygeplejerskestuderende to af sine medstuderende på Louisiana Technical College i Baton Rouge, inden hun begår selvmord.

* April 2007: En svært bevæbnet studerende dræber 32 personer og sårer 15 andre på et teknisk universitet i delstaten Virginia i USA. Der er tale om det værste massedrab på et universitet i USA.

Den 23-årige drabsmand viste gennem længere tid tegn på, at han havde psykiske problemer.

* Marts 2005: En 16-årig dreng skyder fem elever, en lærer og en sikkerhedsvagt på en skole i Minnesota i USA. Han dræber også sin bedstefar og dennes bekendte.

* April 1999: To unge mænd dræber 12 medstuderende og en lærer på Columbine High School i Littleton i Colorado i USA, inden de begår selvmord. Der er lavet flere film om Columbine-massakren, blandt andet Michael Moores "Bowling for Colombine".

Kilder: AFP, Reuters, dpa, BBC, CNN.

/ritzau/

]
1 af 4 (Foto: AP)
2 af 4 (Foto: AP)
3 af 4 (Foto: AP)
4 af 4 Mange elever og pårørende samledes uden for skolen efter de dramatiske hændelser, hvor 20 mennesker blev stukke ned. (Foto: AP)