Anklager: Advokat står til fem år for gigantsvindel

Overrabbiner holdt mæglingsmøder med jødiske advokater - den ene er tiltalt for bedrageri i international sag.

I USA, Canada og Skotland blev 145 investorer narret til at lægge deres formuer hos et amerikansk ægtepar, som havde et stort svindelcirkus kørende.

Men uden hjælpen fra en dansk advokat i Stenløse var det aldrig lykkedes at bedrage de mange mennesker, der risikerede at tabe i alt 156 millioner kroner.

Det hævder Bagmandspolitiet torsdag i Retten i Lyngby, hvor den 68-årige advokat Eli Heckscher er tiltalt for medvirken til bedrageri.

- Hans medvirken er af en karakter, som kan sammenlignes med den person, der kører flugtbilen ved et røveri, siger senioranklager Anders Sejer Pedersen i sin procedure.

Den 68-årige bør idømmes fængsel i fem år - og hvis ikke retten nikker til bedrageri-anklagen, bør manden straffes med mindst fire år for hæleri, lyder påstanden.

Eli Heckscher nægter sig skyldig.

Fra 2005 og frem til 2009 samarbejdede han med ægteparret Morgan fra Florida i USA. Han stillede klientkontoen til rådighed for de investorer, som parret fik lokket i fælden ved hjælp af løfter om gigantiske afkast.

- Denne sag er fyldt med luftige arrangementer, fri fantasi og enorme beløb, siger senioranklageren.

Parret fristede med et projekt om såkaldte bankhandelsprogrammer, og der var udsigt til afkast på 200-400 procent i løbet af få måneder, lød det.

John Morgan er i USA idømt fængsel i 10 år, mens hustruen Marian har fået lidt over 34 års fængsel.

Millioner rullede ind hos den danske advokat, og investorerne fik at vide, at der var tale om en spærret konto.

- Det var et centralt led i betryggelsen af investorerne, at pengene blev sendt til en konto hos en dansk advokat, siger anklageren.

Advokaten måtte ifølge anklageren have set talrige røde - hvis ikke 'gasblå' - advarselslamper undervejs i forløbet.

En anden dansk advokat, Leslie Rabuchin, anede uråd, og overrabbiner Bent Lexner holdt i 2008 to møder med Rabuchin og Heckscher, som begge er jøder, for at mægle i striden.

Investorerne tabte i alt cirka 66 millioner kroner, fremgår det af tiltalen, som bygger på efterforskning af FBI og Bagmandspolitiet.

- Hans status som advokat må betragtes som en særdeles skærpende omstændighed, fastslår senioranklageren.

Senere torsdag vil den 68-åriges forsvarer forklare domsmandsretten, hvorfor der skal ske frifindelse.