Papfar stukket ned: 14-årig ville redde sin egen far

14-årig dreng huggede kniv i ryggen på papfar for at redde sin biologiske far. 41-årigt knivoffer meldes uden for livsfare

En 14-årig dreng er blevet overdraget til de sociale myndigheder, efter at han i nat huggede en kniv i ryggen på sin mors kæreste, som lå ovenpå drengens far i en slåskamp. (Skærmbillede)
En 14-årig dreng er blevet overdraget til de sociale myndigheder, efter at han i nat huggede en kniv i ryggen på sin mors kæreste, som lå ovenpå drengens far i en slåskamp. (Skærmbillede)

Det blev alt for meget for en kun 14-årig dreng, da han i nat overværede et slagsmål mellem sin biologiske far og papfar i opgangen, hvor drengen bor i en lejlighed med sin mor og hendes kæreste.

Se video her fra localeyes.dk

- På et tidspunkt ligger drengens biologiske far nederst i slagsmålet, og drengen går i en form for panik og henter en kniv - i køkkenet eller et andet sted i lejligheden - og stikker den i ryggen på sin papfar, hvorpå slagsmålet ophører, siger politikommissær ved Nordsjællands Politi Henning Svendsen til Ekstra Bladet.

Episoden skete i et boligkvarter i Fredskovhellet i Hillerød nord for København omkring klokken 00.41, og den 41-årige papfar blev bragt til Rigshospitalets Traumecenter.

- Han er blevet opereret, og ved halvfemtiden fik vi at vide, at ingen vitale dele er ramt eller beskadiget. Han er blevet behandlet og er udenfor livsfare, siger Henning Svendsen.

Den 41-årige papfar er endnu ikke blevet afhørt af politiet. Hvornår det sker, vides i skrivende stund ikke.

Tragisk familieopgør
Selv om papfarens forklaring fortsat mangler, betegner Henning Svendsen dog umiddelbart knivstikkeriet som en tragedie:

- Det er et tragisk familieopgør, som vi ikke endnu kender årsagen til. Vi ved ikke, hvorfor drengens biologiske far er hos eks'en og den nye kæreste, men en diskussion i opgangen har udviklet sig.

Det er uklart, hvad der udløste slagsmålet mellem de to mænd, og hvorfor drengen i de tidlige nattetimer var vidne til slåskampen.

- Drengen har i hvert fald følt, at situationen var af en karakter, hvor han var nødt til at gribe ind og måske går i panik. Det får ham til at skride til en handling, som hverken er legal eller lovlig, hvor der bare burde være ringet efter politiet, siger Henning Svendsen.

Efter knivstikkeriet stak den 14-årige dreng af. Han blev fundet af en hundepatrulje og tilbageholdt og afhørt af politiet.

Panikhandling
Henning Svendsen understreger, at man selvfølgelig ikke må stikke en kniv i andre mennesker, uanset om der er tale om en nødsituation, men mener, at drengen formentlig har været meget presset i situationen:

- Hvad sker der oven i hovedet på en 14-årig dreng, når dem, der normalt er hans ressourcepersoner - hans far og papfar - pludselig er oppe at slås på reposen? Det er formentlig en kombination af refleks og panikhandling, som handler om, at han bare vil stoppe det her. Og det er så tragisk, siger Henning Svendsen.

Den 14-årige dreng, som altså ligger lige under den kriminelle lavalder, er blevet overdraget til de sociale myndigheder, som skal vurdere, hvad der skal ske med ham og familien.

- Der bliver ikke nogen straffesag ud af det, men drengen er overdraget til de sociale myndigheder. Al vores efterforskning med beskrivelse og forklaring overgår dertil. De skal så vurdere, hvilke foranstaltninger der skal til i forhold til familien og den 14-årige.

- Det er trist, at det får en så ulykkelig udgang for drengen, som nu kan gå og spekulere over det her. Men jeg er selvfølgelig tilfreds med, at de vitale dele ikke er ramt, og der ikke er sket varige skader eller men hos den forurettede.

Overdraget til de sociale myndigheder
I en periode mellem 2010 og 2012 var den kriminelle lavalder nedsat til 14 år.

- Havde det stadig været sådan, så havde vi været nødt til at rejse sigtelse, siger Henning Svendsen.

- Kan du sige noget om drengens chancer for at komme hjem foreløbig?

- Hvis de sociale myndigheder konkluderer, at han kan komme hjem til familien, kommer han det. Men det er også muligt, at han har brug for aflastning og ro for at komme tilbage til hægterne. Det er de sociale myndigheders afgørelse.

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (koster alm. takst), eller mail til 1224@eb.dk.

1 af 2 Hvad politiet betegner som en familietragedie udspillede sig i de tidlige nattetimer i et boligkvarter i Fredskovhellet i Hillerød nord for København. (Foto: Google Maps)
2 af 2 En 14-årig dreng er blevet overdraget til de sociale myndigheder, efter at han i nat huggede en kniv i ryggen på sin mors kæreste, som lå ovenpå drengens far i en slåskamp. (Skærmbillede)