Havde bål i have: Lade brændt helt ned

En gårdejer ved Bjerringbro har mistet sin lade og har fået alvorlige skader på sit hus efter brand lørdag formiddag

Lørdag formiddag var en gårdejer i landsbyen Stærkjær ved Bjerringbro i det midtjyske mildest talt ude for en ubehagelig oplevelse.

- Omkring klokken 11. i formiddag får vi en melding om, at der er en brand i en ejendom i Stærkjær. Det er gårdejeren selv, der ringer ind. Brandvæsnet og politiet ankommer, men de er ikke i stand til at rede bygningerne, der stort set er nedbrændte, siger Peter Hunniche, der er vagtchef ved Østjyllands Politi til Ekstra Bladet.

Ingen mennesker eller dyr er kommet noget til. Der var dyr i laden, da branden begyndte, men de blev alle sammen reddet ud, inden branden for alvor fik fat. Laden er brændt helt ned, og der er i øvrigt sket omfattende skader på beboelse og den dertil hørende garage, står der i politirapporten.

- Det har været en voldsom brand, som så har spredt sig og også har fået fat på beboelse og garagen. Den har fået fat i det hele. Det er tragisk. Heldigvis har der ikke været mennesker eller dyr i fare på noget tidspunkt, siger Peter Hunniche.

Her til eftermiddag er branden slukket.

Havde bål i haven
- Branden er formentlig opstået i forbindelse med, at ejeren selv har haft gang i afbrænding af haveaffald et stykke fra bygningerne. Det er så derfra, at en gnist kan være fløjet op og have antændt bygningen, siger vagtchefen.

Han understreger, at det det kan være helt lovligt, så længe der holdt en passende afstand fra bålet til beboelsen og laden.

-Hvis man vurderer, at bålet har været på et forsvarligt sted, og har været langt nok væk, så er det, hvad der sker. Hvis bålet derimod har været for tæt på, og der ikke er holdt en rimelig afstand, kan han få en bøde for overtrædelse af brandlovgivningen, siger Peter Hunniche fra Østjyllands Politi.

Østjyllands Politi skal nu til at undersøge sagen og vurdere, om bålet har været forsvarligt. Det kan politiet ikke udtale sig om på nuværende tidspunkt.

Men vagtchefen vil gerne give et godt råd videre til andre, der måtte have lyst til at tænde et bål op i haven.

- Man skal passe på, når man brænder af. Skal man brænde af, skal man sikre sig, at det ikke går galt. Hvis det går galt, kan man straffes, hvis man ikke har passet ordentligt på, siger Peter Hunniche.

En overtrædelse af brandlovgivningen kan give en bøde på flere tusinde kroner, oplyser politiet.