Kæmpe påskerazzia: Nu ligger politiet på lur

Politiet starter målrettet indsats med fartkontrol fra i dag. På torsdag fokuserer politiet mere på at fange spritbilister med påskebranderter

Politiet gennemfører razzia over hele landet i denne uge i forbindelse med kampagnen 'Sænk farten en lille smule'. (Foto: Per Rasmussen)
Politiet gennemfører razzia over hele landet i denne uge i forbindelse med kampagnen 'Sænk farten en lille smule'. (Foto: Per Rasmussen)

Påskeferien er skudt i gang for mange, og hvis du skal krydse landet for at besøge familien, er det nok en god idé at være opmærksom på politiet - og ikke mindst din opførsel i trafikken.

Politiet gennemfører nemlig fra i dag og frem til 20. april 2014 en landsdækkende indsats mod hastighedsovertrædelser, og fra på torsdag vil der være særligt fokus på spiritus- og narkopåvirkede trafikanter.

- Vi er særligt opmærksom på ferietrafikken - herunder motorveje og landevejene, oplyser politikommissær Mogens Knudsen, der er chef for Københavns Færdselspoliti.

Se også: Derfor kører vi for stærkt

Han forklarer, at Københavns Politi startede deres kontrol her til morgen kl. 7, og de forventer at fange pænt mange bilister i den kommende uge i forbindelse med Rådet for Sikker Trafik-kampagnen 'Sænk farten- en lille smule'.

Mogens Knudsen opfordrer bilisterne til at køre forsigtigt og overholde hastighedsgrænsen og nævner et eksempel på, hvor galt det kan gå, hvis man kører bare 10km/t for stærkt.

Se også: 197.500 bilister fik bøde: Det er 33.750 for mange

- Hvis der kommer et barn løbende og man kører 50 km/t, så kan man nå at bremse.

- Modsat hvis man kører 60 km/t, så vil man ramme barnet med 44 km/t, når man prøver at standse bilen. Og så er der ikke stor sandsynlighed for, at barnet vil overleve, siger han.

80 bilister i weekenden
Hastighedskontrollen indgår i rækken af kontroller i forbindelse med det fælles europæiske færdselspolitisamarbejde TISPOL.

Se også: Fartbøder: Derfor skal stærekasserne stå netop her

- Hvert år i påsken laver vi den her brede indsats, hvor vi både har automatiske kontroller, laserkontrol og civilvogne ude, forklarer politikommissær Jørgen Christensen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi tyvstartede man allerede razziaen i weekenden. Ifølge Jørgen Christensen fangede politiet 80 bilister i weekenden, hvoraf 10 personer nu skal op til en ny køreprøve.

- Vi havde civilbetjente ude og fange bilister, som var 'farlige' i trafikken- herunder så vi på for tæt kørsel, fart og mobil-samtaler, siger han og fastslår, at der ikke var nogen spritbilister blandt dem, som blev vinket ind til siden.

I Midt- og Vestjylland vil politiet de kommende dage være særlig opmærksom på de steder, hvor der sker flest trafikulykker.

- Vi fokuserer primært på landeveje. 24 ud af 27 personer i 2012 blev dræbt på landevejene, derfor er vi særligt fokuserede på fartkontrol, der hvor det går galt, fortæller politikommissæren.

Straffet dobbelt så hårdt
Til fartbilisterne er der dog endnu en særlig gund til at være opmærksom fra i dag. Bilister der overtræder hastigheden ved vejarbejde kan nemlig fra i morgen15. april 2014 forvente en fordobling i fartbøden.

Det har et flertal i Folketinget netop besluttet.

- For høj fart er skyld i mange alvorlige trafikulykker, og de mennesker, der arbejder på vores veje, har vi et ansvar for at passe godt på. Derfor fordobler vi nu bøden for at køre for stærkt, skrev justitsminister Karen Hækkerup på Justitsministeriets hjemmeside efter vedtagelsen.

Samtidig kan bilister, som kører for stærkt sådanne steder, nu få en betinget frakendelse af førerretten allerede ved hastighedsoverskridelser på 40 procent sammenlignet med en overskridelse på 60 procent i dag.