Jagt på voldtægtsmand: 500 elever må aflevere dna-test

Politiet truer med at anholde elever, der nægter at afgive dna-test, i forbindelse med en voldtægtssag

Fransk politi har taget et ganske kontroversielt værktøj i brug i jagten på en voldtægtsmand i den sydvestfranske havneby La Rochelle.

Mandag morgen begyndte betjente således at indsamle dna-test fra flere end 500 mandlige elever og ansatte på den katolske privatskole Fenelon-Notre Dame, hvor voldtægten fandt sted sidste år.

Det er første gang, at en sådan fremgangsmåde er sat i værk på en fransk skole, og kritikere påpeger, at tiltaget er en overtrædelse af elever og ansattes rettigheder.

Anklagere i sagen har nemlig sagt, at enhver, der nægter at afgive en prøve, vil blive betegnet som potentielt mistænkt og kan blive taget med på stationen.

Indsamlingen af prøverne gik i gang i takt med, at eleverne ankom til undervisning mandag morgen.

Det ventes, at det vil tage til og med onsdag at indsamle prøver fra skolens 475 mandlige elever og 52 ansatte, der befandt sig på skolen, da voldtægten fandt sted 30. september sidste år.

Lyset på toilettet blev slukket, og derfor har pigen ikke været i stand til at identificere sin overfaldsmand.

Alle de mandlige implicerede vil hver især skulle gå med til, at prøven bliver taget, mens forældrene vil blive spurgt, når der er tale om mindreårige.

- Dem, der siger nej, vil blive potentielt mistænkte og risikere at blive taget i politiets varetægt, siger politiets anklager, Isabelle Pagenelle, og tilføjer, at beslutningen er truffet efter måneders ufrugtbar efterforskning.

Men det legitimerer altså ikke mistænkeliggørelsen af hundreder, påpeger flere iagttagere.

- At nægte at give en dna-test, når man ikke er anholdt, er en borgerret, siger den prominente forsvarsadvokat Joseph Cohen-Sabban til avisen Le Figaro.

- Det er vanvittigt. De har tænkt sig at tage nogen i deres varetægt baseret på, at personen praktiserer sin ret. Derefter - når vedkommende er hos politiet - er det lovstridigt at afgive en dna-test, pointerer advokaten over for den franske avis.