Retsordfører: Politiet skal selv tage kørestolssag op

Det var overdreven magtanvendelse, da betjent skubbede en mand ud af sin kørestol mener formand for retsudvalg

Den uafhængige Politklagemyndighed, DUP, skal selv tage sag op om en betjent, der ifølge flere vidner vælter en kørestolsbruger og lader ham ligge på jorden.

Det mener formand for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen, der særligt hefter sig ved, at betjentene ikke rejser kørestolsbrugeren op igen.

- Jeg synes, at den uafhængige politiklagemyndighed bør tage den her alvorlige sag op af egen drift, selv om vedkommende ikke selv har klaget endnu, siger Karina Lorentzen til Ritzau.

Se også: Vidner: Betjent væltede lam mand ud af kørestol

Manden sagde til betjenten, at han ikke kunne bevæge sine ben, men alligevel forlod betjenten angiveligt kørestolsbrugeren. Flere vidner fortæller til Politiken, at de måtte hive manden op i kørestolen, da politiet var kørt fra stedet.

- Jeg synes, det virker meget, meget overdrevet, at man skubber en handicappet person ud af sin kørestol, og så bare går. Det virker som overdreven magtanvendelse, siger hun.

Politiken offentliggjorde mandag en video, hvor en politibetjent i København tilsyneladende skubber en handicappet mand ud af sin kørestol, efter manden har råbt ukvemsord ad betjentene, som er i gang med at anholde en ven til den handicappede.

Københavns Politi fortæller til avisen, at man ikke vil gøre mere ved sagen, medmindre der kommer en klage over betjentens opførsel.

- Jeg synes, politiet skal være professionelle i deres tilgang, selv om det kan være enormt stressende, at der bliver råbt ukvemsord efter dem under en anholdelse. Det kan man jo i stedet udstede bøder for, siger Karina Lorentzen.

Også hos Enhedslisten er der panderynker over politiets opførsel i sagen.

- Uanset hvor grove ting folk råber, kan det aldrig retfærdiggøre at ty til vold. Og det gælder da i særdeleshed politibetjente, som har fået en særlig magt og dermed et særligt ansvar i kraft af uniformen, skriver retsordfører Pernille Skipper på Facebook.

- Jeg er virkelig rystet over, at en politimand ikke er i stand til at holde hovedet koldt, fortsætter hun.