Tidligere offer for bankrøveri: Få hjælp!

Fire år efter han var udsat for bankrøveri, kan 30-årige Mads Hallas fortsat ikke passe et arbejde

Mads Hallas kan ikke længere passe et arbejde. (Foto: Jakob Jørgensen)
Mads Hallas kan ikke længere passe et arbejde. (Foto: Jakob Jørgensen)

Det er næsten fire år siden, men for Mads Hallas står det stadig knivskarpt. Den dag i november 2010, hvor en bankrøver trænger ind i Nordeas filial i Farum med en pistol i hånden og en styrthjelm over hovedet.

Bankrøveren når at skubbe en pige omkuld, inden han retter pistolen mod Mads, som sidder omme bagved som kunderådgiver.

Se også: Syv bankfolk truet med jagtgevær og lagt i strips under gidselrøveri

Han bliver bedt om at lægge sig ned og rejse sig op og lægge sig ned igen, inden røveren stikker af fra banken.

Dagen efter sidder han atter bag skranken. Med en følelse af, at han kan klare sig selv gennem den traumatiske oplevelse, og at han sagtens kan passe sit job. Men virkeligheden bliver en helt anden.

Se også: Falske håndværkere tog syv bankfolk som gidsler

For knap fire år efter røveriet er 30-årige Mads Hallas fortsat sygemeldt med PTSD (posttraumatisk stresslidelse) og bor hos sine forældre.

Her fik han tirsdag nyheden om røveriet mod en Lån & Spar Bank, og det ramte ham hårdt.

- Jeg får det virkelig skidt. Jeg føler en afmagt, og jeg føler, at det er et lortesamfund, vi lever i, når kriminelle på den måde kan lave røverier, ødelægge folks liv og være ligeglade, siger Mads Hallas til Ekstra Bladet.Lån & Spar Bank blev røvet tirsdag. (Foto: Mogens Flindt)
Lån & Spar Bank blev røvet tirsdag. (Foto: Mogens Flindt)


Han råder de bankansatte, der har været udsat for det voldsomme røveri i Lån og Spar Bank til at tage imod al den hjælp, de kan komme i nærheden af.

- Jeg var vant til, at jeg kunne klare det hele, og dagen efter røveriet sad jeg ved kassen og følte egentlig, at det var okay. Men langsomt gik det op for mig, at jeg ikke havde det godt, siger Mads Hallas og tilføjer:

- Dem, der har været involveret i dette røveri, skal tage imod den hjælp, de kan få. Jeg håber virkelig for dem, at banken tager ansvar for, at der er styr på det hele og sørger for, at de ansatte får den rette behandling - ellers kan det let føre til traumer, man ikke sådan lige kommer af med.

Se også: Bankrøveri i København: Personalet bagbundet og holdt fanget i en time

Mads Hallas modtager fortsat behandling og føler sig ofte bange, når han bevæger sig uden for forældrenes hjem. Nogle gange kan han ikke gå mere end fem skridt, før han må vende sig om og tjekke, om nogen følger efter ham - og ser han mennesker med ansigtet dækket på den ene eller anden måde, mærker han frygten.

I tirsdagens røveri mod Lån & Spar Bank bar røverne solbriller, kasketter og tørklæder.

- De ansatte risikerer, at de i det næste lange stykke tid ikke vil kunne se folk med solbriller uden at blive bekymret, fortæller mads Hallas.Mads Hallas er hårdt ramt af PTSD efter et bankrøveri. (Foto: Jakob Jørgensen)
Mads Hallas er hårdt ramt af PTSD efter et bankrøveri. (Foto: Jakob Jørgensen)


1 af 2 Mads Hallas kan ikke længere passe et arbejde. (Foto: Jakob Jørgensen)
2 af 2 Mads Hallas kan ikke længere passe et arbejde. (Foto: Jakob Jørgensen)