Slog til fire steder på stribe: Her er banktyvenes gasbombe

Politi mener, gasangreb kan have været afledningsmanøvre. Se interaktivt kort over angreb i artiklen

Tyve forsøgte at sprænge pengeautomat i Aabybro i luften ved hjælp af gas. (Foto: Thomas Kristensen/112-Nord.dk)
Tyve forsøgte at sprænge pengeautomat i Aabybro i luften ved hjælp af gas. (Foto: Thomas Kristensen/112-Nord.dk)

Fire banker blev natten til skærtorsdag ramt af, hvad politiet mener, er koordinerede angreb. Tre banker blev ramt af en form for sprængning eller forsøg på spræning, mens en enkelt bank blev udsat for et decideret rambuktyveri, da gerningsmænd smadrede hele bankens facade med en gummiged.

Se også: Nordjysk bank fik fjernet facaden: De har ikke været helt dumme

Billeder viser, hvordan tyvene har forsøgt at lukke gas ind i pengeautomaten, hvorefter den formentlig har skulle sprænges. Politiet ved dog på nuværende tidspunkt ikke, hvad tyvene har haft i tankerne, og hvad de helt præcis har gjort ved de andre automater.

- Vi har nogle spræningseksperter oppe for at kigge på det, for det er ikke noget, vi selv ville røre ved. Så vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige mere om deres metode, siger Bent Højgaard, der er vagtchef ved Nordjyllands Politi, til Ekstra Bladet.

Se også: Fire bankbokse sprængt op i Nordjylland

Angrebene mod bankerne skete mellem klokken 4.06 og 5.09 natten til torsdag, hvor banker spredt over Nordjylland blev udsat for attentatforsøg.

Facade blev smadret
Værst gik det ud over Nordjyske Bank i Brønderslev, hvor gerningsmænd ved hjælp af en gummiged har fjernet facaden på banken og flyttet en pengeautomat op på en lille ladvogn.

- Vi vurderer, at der er en sammenhæng mellem de her fire sager, det er der ingen tvivl om. Hvorvidt de tre andre har været en form for afledningsmanøvre for det, der er foregået i Brønderslev, står hen i det uvisse i øjeblikket, men vi er færd med at samle beviser sammen, og så må vi se, hvordan de hænger sammen, siger vagtchefen.

Se også: Vidne til bankindbrud: Blev vækket af et højt brag

Gerningsmændene til indbruddet i Brønderslev formåede ikke at slippe af sted med noget udbytte, fordi de flygtede fra stedet i en Audi efter en patruljevogn var ankommet hurtigt til stedet. Heller ikke i nogen af de andre banker, er det lykkedes gerningsmændene at slippe væk med noget af værdi. Til gengæld har de gjort skade for et betragteligt beløb.

Politiet arbejder fortsat med tekniske undersøgelser alle steder, hvor de samtidig er i gang med at afhøre naboer og andre vidner. Der er endnu ikke overblik over, hvor mange gerningsmænd, der alt i alt har stået bag de mange indbrudsforsøg.

På kortet herunder kan du se, hvor, hvornår og hvordan tyvene har slået til mod de nordjyske banker.

1 af 3 Sprængningseksperter fra Skive måtte tilkaldes for at fjerne gasanordningen. (Foto: Thomas Kristensen/112-Nord.dk)
2 af 3 (Foto: Thomas Kristensen/112-Nord.dk)
3 af 3 Tyve forsøgte at sprænge pengeautomat i Aabybro i luften ved hjælp af gas. (Foto: Thomas Kristensen/112-Nord.dk)