Vild anmeldelse: Mand styrtet ud af fly

Medlemmer af Aarhus Svæveflyveklub er ikke imponerede over politiet indsats efter dyr eftersøgning med helikopter

Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup

- Vi har set en mand, der er faldet ud af et fly i luften.

Sådan lød den noget opsigtsvækkende melding til Østjyllands Politi fredag eftermiddag. Anmeldelsen kom fra en bilist, der kørte på E45 ved True ved Aarhus. Og det fik omgående de østjyske sheriffer til at rykke i felten.

Senere rekvirerede politiet en redningshelikopter fra SOK til omkring 100.000 kroner i timen, som afsøgte et større område ved motorvejen.

Medlemmer af Aarhus Svæveflyveklub er dog ikke imponerede over politiet indsats.

- Vi synes, at politiet har brugt skatteborger-penge på noget helt unødvendigt. Det var slet ikke nødvendigt at tilkalde den helikopter, siger Lars Jensen, der er næstformand og instruktør i svæveflyveklubben.

Klubben har start- og landingsbane lige ved siden af motorvejen.

Sker hele tiden
- Vi oplever flere gange årligt, at bilister tror, at folk styrter ud af et fly, eller at flyene styrter ned. Hver gang alarmerer bilisterne politiet. Og hver gang fortæller vi betjentene, at folk blot har set den faldskærm, som er bundet til det slæbetov, som trækker svæveflyene op i luften, fortæller Lars Jensen til Ekstra Bladet.

To betjente rykkede i første omgang ud til svæveflyveklubben. Her fik de demonstreret slæbetovet med den faldende faldskærm.

- Vi kunne også fortælle betjentene, at vi havde styr på alle fire fly, og at vi bestemt ikke savnede nogen personer. Jeg var instruktør og vidste nøjagtigt, hvor folk og fly befandt sig.

Den forklaring var betjentene umiddelbart godt tilfredse med. Men det var de åbenbart ikke på stationen. For nu rykkede indsatslederen ud, og en dyr redningshelikopter blev rekvireret.

Vi savnede ikke nogen
- Det var totalt spild af skatteborgernes penge. Vi kunne jo selv være fløjet op i vore svæveflyvere og have ledt. Men det var slet ikke nødvendigt. For vi savnede ingen. Og på grund af vejret, kunne svævefly fra andre klubber umuligt være nået frem til os, siger Lars Jensen.

- Hvis landingsbanen udløser så mange anmeldelser, burde den så ikke ligge et andet sted?

- Pladsen er godkendt af myndighederne, og der er jo intet usædvanligt i, at flyvepladser og landingsbaner ligge tæt op ad en befærdet vej, fastslår flyveinstruktøren.

Let at være bagklog
Vagtchef hos Østjyllands Politi, Carsten Dahl, afviser kritikken af helikopter-eftersøgningen:

- Anmelderen i bilen er selv flyvekyndig, og det var hans passager også. Begge var enige om, at de så en person falde ud af et fly. Bagefter styrtede flyet ned.

- Selv da anmelderen fik at vide, at andre tidligere fejlagtigt har anmeldt lignende episoder, fastholdt han sin forklaring. Derfor valgte min kollega for en sikkerheds skyld at få afsøgt området. Det koster naturligvis mange penge med en sådan eftersøgning, men vi turde ikke lade være. Og det er som bekendt let at være bagklog, fastslår vagtchef Carsten Dahl.

Eftersøgningen med helikopteren har anslået kostet mellem 150.000 og 200.000 kroner.