Whistleblower færdig som mand: Nu hedder han Chelsea

Den amerikanske ekssoldat Bradley Manning vil i hormonterapi

USA's militær offentliggjorde under retssagen dette fotografi af Bradley Manning iført paryk, makeup og læbestift. (Foto: AP)
USA's militær offentliggjorde under retssagen dette fotografi af Bradley Manning iført paryk, makeup og læbestift. (Foto: AP)

Den amerikanske whistleblower Bradley Manning har fået rettens ord for, at han må skifte navn til Chelsea, så det kan afspejle hans ønske om at blive behandlet som en kvinde.

Den tidligere soldat, der afsoner 35 års fængsel, hedder derfor nu Chelsea Elizabeth Manning.

For Manning, der ønsker at skifte køn, er der tale om en stor sejr.

- Jeg er Chelsea Manning! Jeg er kvinde. Jeg ønsker at påbegynde hormonterapi så hurtigt som muligt, skrev soldaten sidste år i en meddelelse til sine tilhængere.

Den 25-årige soldat er dømt for at lække flere end 700.000 dokumenter til WikiLeaks, da han gjorde tjeneste som soldat i Irak i 2010.

Det kom under retssagen frem, at Manning er homoseksuel, og militæret offentliggjorde et fotografi af soldaten iført blond paryk, makeup og rød læbestift.

Billedet havde Manning sendt til sin psykolog med beskeden: 'Her er mit problem'.

Manning forklarede under retssagen, at han havde en svær og problemfyldt opvækst, hvor han blev mobbet, fordi han var homoseksuel.Manning afsoner 35 års fængsel, fordi han lækkede flere end 700.000 dokumenter til WikiLeaks, da han arbejdede som soldat i Irak. (Foto: AP)
Manning afsoner 35 års fængsel, fordi han lækkede flere end 700.000 dokumenter til WikiLeaks, da han arbejdede som soldat i Irak. (Foto: AP)